LO-förbundet Seko varslar om sympatiåtgärder. Foto: Henrik Montgomery/TT

Seko ansluter sig till IF Metalls konflikt med Tesla

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Seko ansluter sig till konflikten med Tesla. Förbundet varslar om sympatiåtgärder som handlar om ett stopp av brev- och paketleveranser till Tesla.

”Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen”, skriver ordföranden Gabriella Lavecchia i ett uttalande.

Allt fler fackförbund ansluter sig nu till IF Metalls konflikt mot den amerikanska biltillverkaren Tesla. Tidigare har Fastighetsanställdas förbund, Transportarbetarförbundet, Hamnarbetarförbundet och Elektrikerna varslat om sympatiåtgärder.

Nu ansluter sig även LO-förbundet Seko till konflikten.

Efter ett möte med förbundsstyrelsen under eftermiddagen beslutade förbundet att varsla om sympatiåtgärder som träder i kraft den 20 november klockan 01.00.

I ett uttalande skriver förbundet om åtgärderna som handlar om att införa en blockad mot ”utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall som görs av Postnord och Citymail till Tesla”.

Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia skriver:

”IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal.”

Strejken har föregåtts av flera års förhandlingar om kollektivavtal. Teslas tiotal serviceanläggningar i Sverige är uttagna i strejk liksom ett 20-tal verkstäder.

SVT söker Tesla för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.