Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klockan 12 på tisdagen inleds blockaden i alla hamnar i Sverige, däribland Trelleborgs hamn. Foto: SVT Foto: SVT

Nu utvidgas strejken mot Tesla

Uppdaterad
Publicerad

Fler LO-fack ger sig nu in i konflikten med Tesla. Hamnarbetare kommer från lunchtid blockera lastning av fordon från den amerikanska biljätten. Dessutom kommer i dag fler strejkvarsel.

Efter flera års förhandlingar om kollektivavtal med Tesla gick IF Metall ut i strejk förra veckan. Företagets tiotal serviceanläggningar i Sverige är uttagna i strejk liksom ett 20-tal verkstäder.

LO-facket Transport har sedan tidigare varslat om sympatiåtgärder i form av en blockad mot all lastning och lossning av Teslabilar i fyra svenska hamnar: Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje. Blockaden träder i kraft klockan 12 på tisdagen.

De konkreta effekterna av en sådan hamnblockad tycks dock bli begränsade. Transport har därför nu beslutat att blockaden ska gälla samtliga svenska hamnar från 17 november.

– Vi har fått indikationer på att Tesla försökt runda blockaden och därför kontrar vi med att stänga den möjligheten, säger Elin Lörnbo, pressansvarig på Transport, till SVT.

Ingen städning

Samtidigt hotar nu LO-facket Fastighets om blockad av allt arbete mot Tesla. Blockaden innebär att fackets medlemmar inte kommer städa företagets lokaler i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby. Konfliktåtgärden börjar gälla den 17 november om ingen lösning nåtts innan dess.

”När Tesla konsekvent vägrar teckna kollektivavtal utgör det ett hot mot stabiliteten på svensk arbetsmarknad. Alla som arbetar i Sverige ska omfattas av svenska löner och svenska villkor”, säger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson i en skriftlig kommentar till SVT.

Tesla kommenterar nu för första gången strejken.

”Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal”, skriver företrädare för Tesla Sverige i en kommentar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.