Tesla Service Center i Upplands Väsby. Foto: Janerik Henriksson/TT

Strejk inledd på Tesla i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Verkstadsarbetare vid elbilsföretaget Tesla har gått ut i strejk, meddelar IF Metall. Strejken omfattar Teslas samtliga egna verkstäder i Sverige.

Totalt berörs ungefär 130 anställda på sju orter, enligt fackförbundet.

– Det kommer att märkas nu på fredagsmorgonen när verkstäderna öppnar, säger Jesper Pettersson, pressansvarig vid IF Metall.

Kravet från facket är att bolaget ska teckna kollektivavtal, vilket skulle ge verkstadspersonalen samma villkor som sina kollegor i branschen.

Tesla vägrar dock att teckna kollektivavtal, enligt IF Metall, med motiveringen att bolaget inte gör det någonstans i världen.

Kan påverka Teslaägare

Tesla Sveriges kommunikationschef Maria Lantz har valt att inte lämna några kommentarer till TT.

Alla som jobbar på de strejkuttagna serviceanläggningarna är inte med i facket. Hur många medlemmar man har vill inte IF Metall säga, mer än att ”det är många” och att flera tillkommit de senaste dagarna.

Om facket lyckas i sin blockad lär det bli svårt för Teslaägare att få sin bil servad och eller reparerad, även om det finns fler verkstäder som mekar med Teslor.

Strejken kan utvidgas

Men det kan bli värre. Ägare till nya bilar kan få svårt att hämta ut dem.

IF Metall har nämligen utvidgat sitt strejkvarsel till att även gälla ytterligare närmare 20 verkstäder från fredagen den 3 november. Då sätts arbetet med just Teslabilar i blockad. Och även uppgifter med att färdigställa arbetet med att registrera på en sprillans ny Teslabil.

Några nya förhandlingar mellan parterna är inte inplanerade.

– Så sent som i tisdags när vi hade vårt sista möte med Tesla gjorde de klart att de ämnar att inte teckna kollektivavtal med oss, säger Jesper Pettersson på IF Metall.

Hur länge kommer stridsåtgärderna pågå?

Tills vi får ett kollektivavtal på plats.

Karl-Henrik Rosberg, ombudsman för IF Metall, hoppas att Tesla ska införa kollektivavtal. Det säger han i en intervju den 17 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Moa Roos/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.