Seko inför sympatiåtgärder mot Tesla. Foto: Henrik Montgomery/TT

Seko stoppar underhåll av Teslas laddstationer

Uppdaterad
Publicerad

Seko varslar nu om stridsåtgärder i den arbetsrättsliga konflikten med bilföretaget Tesla. Det har fackförbundets förbundsstyrelse beslutat.

– IF Metalls kamp är även vår kamp, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

På onsdagen varslade LO-facket Seko om en ny sympatiåtgärd i Teslakonflikten, vilket Ekot var först med att rapportera om.

Konkret innebär varslet att inga nya laddstationer kommer att anslutas eller projekteras för Tesla av Sekos medlemmar. Sekos medlemmar kommer inte heller att utföra någon service eller något underhåll på Teslas befintliga laddstationer.

Teslastrejken

– IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Enligt Seko kommer stridsåtgärderna att begränsa möjligheten för Tesla att expandera sin verksamhet. Man räknar också med att effekterna kommer att öka ju längre tiden går eftersom behovet av laddstationer är ständigt ökande.

Stridsåtgärderna träder i kraft den 4 mars klockan 01:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet