Sent födda riskerar adhd-diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Det är 30 procent större sannolikhet att barn som är födda sent på året får en adhd-diagnos jämfört med barn som är tidigt födda på året.
– Det kan handla om barn som faktistkt har adhd och i kombination med omogenhet får sin diagnos tidigare än andra barn och det betyder att barn som är födda tidigt på året får sin diagnos senare i livet så den här skillnaden kan suddas ut, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Siffrorna har hämtats ur Läkemedelsregistret (2012-2014) och presenteras av Ekot. De visar förskrivningen av Metylfendidat till patienter födda 1996-2004. Metylfendidat är det vanligaste läkemedlet mot adhd.

De största skillnaderna hittar man bland pojkar. En pojke har 39 procent större sannolikhet att få en adhd-diagnos om han är född i december jämfört med januari samma år.

Farhågor

Peter Salmi anser att siffrorna väcker frågor och farhågor.

– Det kan handla om barn som faktistkt har adhd och i kombination med omogenhet får sin diagnos tidigare än andra barn och det betyder att barn som är födda tidigt på året får sin diagnos senare i livet så den här skillnaden kan suddas ut, säger han till SVT.

Diagnoser följer uttag

Siffrorna från Läkemedelsregistret följer även uttag av adhd-mediciner.

Liknande förhållanden har framkommit i andra mätningar, bland annat i en studie vid Karolinska Institutet som publicerades i Journal of child psycology and psychiatry 2014, skriver Ekot.

– ...om det handlar om överdiagnostik så antyder ju det att personer som kanske inte ska ha diagnosen ändå får den, säger Salmi till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Adhd-diagnoser

Mer i ämnet