Bara de dyraste mätarna, som använder teknik på bränsleceller, håller måttet och visar samma värde varje gång.
De billigare mätarna, vars teknik byg- ger på halvledarceller, varierar från att inte ge utslag alls för alkohol till alldeles för höga värden.
Andra problem är att felaktiga mun- stycken gör mätarna odugliga och att människor inte känner till att alla mätare måste finjusteras regelbundet.
”Lättare att vinna på Lotto”
-Det är lättare att vinna en miljon kronor på Lotto än att få ett korrekt värde ur vissa av alkometrarna på marknaden, säger Tomas Jonsson, projektledare och laboratorieansvarig på MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund.
De tio alkomätarna testades genom att samma mängd promille blåsts in i dem. Det är bara de dyrare mätarna som lyckades visa korrekt mätvärde varje gång.
700.000 använder alkomätare
De billigare mätarna bygger oftast på halvledarceller som inte mäter alkohol utan brist på syre i utandningsluften. Det kan ställa till det för exempelvis rökare.
Minst 700.000 människor i Sverige har de senaste åren köpt och använder alkomätare. Ofta säljs de i bensinstationer och biltillbehörsbutiker och kostar allt mellan 100 och 7.000 kronor.
MHF:s test av alkomätare
De tio alkomätare som ingick i Motormännens test fick följande omdömen:
FST Alco-sensor ”Pålitlig och driftsäker”
FIT 208R ”Krånglig och opålitlig”
AlcoSafe KX-168 ”Värdelös!”
Compotator Alkotester 0030 ”Värdelös!”
Safeway 2000 ”Opålitlig”
Digital alkomätare AT 1460 ”Värdelös!”
CA 4000 Pro ”Kan funka för eget bruk”
Lion Alcometer 500 ”Pålitlig och driftsäker”
Dräger ”Pålitlig och driftsäker”
FIT 0043 ”Värdelös!”
Motormännens helnykterhetsförbund