Foto: TT

Sex gånger fler män än kvinnor drunknade

Uppdaterad
Publicerad

24 människor omkom genom drunkning förra månaden. En mer än samma månad förra året. Slående är att det är sex gånger fler män än kvinnor drunknade. Det visar Svenska Livräddningssällskapets siffror som släpptes i dag.

Vid halvårsskiftet, i slutet av juni i år, hade rekordmånga människor omkommit genom drunkning, 61 stycken. Sedan dess har ytterligare 24 omkommit.

Tolv av de tjugofyra drunknade när de badade och nio när de gjorde annat som inte redovisas i statistiken.   

Men det som är mest förvånande är att det var sex gånger fler män än kvinnor som drunknade.

7,5 gånger fler på helårsbasis

Siffrorna för hela året är ändå värre. Av 85 drunknade hittills i år är åtta barn, en flicka och sju pojkar. Av resterande omkomna är 68 män och nio kvinnor vilket innebär sju och en halv gånger fler män än kvinnor som drunknat i år.

På Svenska livräddningssällskapet, SLS, ser man ingen logisk förklaring till att det är på det här viset.

– Män flyter ju inte sämre än kvinnor, säger Anders Wernesten på SLS.

– Män är däremot mer våghalsiga, tar större risker, dricker mer sprit i samband med vatten – vi gör alla fel, säger Anders Wernesten. Så om vi bara hade betett oss som kvinnor i vattnet så hade vi sett en helt annan statistik. Men  tyvärr, såhär ser det ut.

Anders Wernesten berättar att typexemplet är när man ser en liten roddbåt som sticker ut. Där sitter barnen i fören med flytväst och även kvinnan har flytväst medan mannen sitter i aktern och kör och har bara en t-shirt på sig.

– Då kan man ju fundera: hur tänkte du nu? säger Anders Wernesten.

– Antagligen så tänkte han inte. Han klär på resten av familjen men han klär inte på sig själv. Så om de skulle snurra runt så ska han flyta på barnens väst då?

Svaret som männen brukar ge då är att de kan simma.

Enfald bakom männens höga drunkningssiffror

Anders Wernesten säger uppgivet att man har försökt nå de här männen men man lyckas inte. Och han menar att den stora skillnaden i statistiken mellan kvinnor och män handlar om enfald.

– Ja det är ett väldigt bra ord. Så är det. Och det har med alkohol att göra också förstås och då blir man ännu dummare i huvudet, säger Anders Wernesten.

Hur man ska göra för att nå de här männen ser han lite som en nobelprisfråga.

– De tar inte argument, de har tusen argument till varför de ska fortsätta göra som de alltid har gjort. Det är jättesvårt.

Kanske skulle det hjälpa menar han om man tog fram en tuff flytväst, resonerar han. Han berättar att när de uppblåsbara västarna kom som var lite dyrare, då började männen använda flytväst mer.

Drar in vatten i lungorna

Men det stora problemet är att de flesta inte känner till vad som händer när man ramlar i vattnet från en båt.

– Om de förstod att man suger in vatten det första man gör när man hamnar i vatten. Om de förstod det hela vägen ut så kanske de skulle ta på sig flytväst.

Han berättar att när man ramlar i från en båt ner i vattnet gör man ju det helt oförberett och då ropar man ofta till. Har man ingen flytväst hamnar man under vattenytan och vet inte vad som är upp-och-ner.

 I det läget säger hjärnan till lungorna: andas! Och då gör lungorna det och drar in vatten och då blir man kvar. Det hjälper inte att kunna simma då.

 Han ser ingen riktig lösning på det här problemet.

Vi försöker informera och vi når en del men inte de vi skulle behöva nå, säger han lite uppgivet. Jag tycker vi har blivit duktigare i trafiken men när det gäller vatten så går det åt helt fel håll just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.