Foto: Eva Eliasson/SVT Design

Sex personer på samma adress lånade miljoner och försvann

Uppdaterad
Publicerad

Med falska inkomstuppgifter om en miljonlön lyckades en 31-årig kvinna i Uppsala få krediter och lån på över en miljon kronor.

Sedan försvann hon med skulderna.

På kvinnans adress har fem andra personer stått skrivna som lånade pengar och försvann på samma sätt.

Den 31-åriga kvinnan hade inkomstuppgifter från flera olika bolag som gav henne en mycket hög årslön – över en miljon kronor.

Men uppgifterna var falska och efter en utredning sänkte Skatteverket hennes inkomst i efterhand med 944 000 kronor. Tack vare hennes falska kreditvärdighet hade hon då redan lyckats låna pengar hos en rad banker och kreditbolag.

Nu har hon skulder på drygt 1,5 miljoner kronor och varken bankerna eller domstolarna har lyckas hitta henne. Hon har varit skriven i en lägenhet i Uppsala där ytterligare fem personer varit skrivna. De fem har sammanlagt lånat minst två miljoner kronor – och sedan försvunnit. Flera av dem har, liksom kvinnan, använt falska inkomstuppgifter från olika arbetsgivare för att få lånen.

Falska inkomster

På ett liknande sätt ser det ut i en lägenhet sex mil söderut, i stadsdelen Vällingby i Stockholm. Där har fem personer varit skrivna som lånat miljonbelopp från olika banker och försvunnit. Flera av dem har nedtaxerats av Skatteverket för falska inkomster.

– Vi ser väldigt ofta adresser där ett stort antal personer är skrivna som utnyttjas för olika typer av bedrägerier, säger Jan Olsson, kommissarie på NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Personer på adresserna i Uppsala och Vällingby har också koppling till en stor utredning som Skatteverket gjort kring falska fakturor och uppblåsta inkomster, där myndigheten upptäckte 17 personer som lånat nästan 15 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.