Luckor i bankernas utlåning öppnar för bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Brister i kontrollen vid långivning gör att personer kan låna miljonbelopp på kort tid från olika banker, något som utnyttjas av bedragare.

Åklagaren i det stora bedrägerimålet kring den så kallade Ferrarimannen är kritisk mot kontrollen.

Målet mot Ferrarimannen är ett av Sveriges största bedrägerimål genom tiderna, och just nu pågår rättegången mot den 31-årige huvudmisstänkte som ska ha fått 96 personer att låna ut sammanlagt 85 miljoner kronor till honom i tron att de skulle göra en snabb riskfri investering. Oftast kom pengarna från lån som på kort tid kunde tecknas hos olika banker, i vissa fall uppåt tio långivare.

– Ibland är det ju helt horribla belopp, folk som inte har så stora inkomster får låna 1,5 miljon – 2 miljoner kronor och det hade man ju aldrig fått göra om det varit bättre kontroller eller något annat system, säger Kjell Jannesson, kammaråklagare.

Snabb långivning avgörande

Många målsäganden sitter nu med stora skulder som växer i och med ofta höga räntor och de flesta långivare har inte gått med på att frysa lånen i väntan på dom i målet

Åklagaren konstaterar att den snabba långivningen varit avgörande för att det blivit så stora summor i hans mål.

– Kanske att det skulle gå längre tid mellan ansökan till att man faktiskt godkände det från bankerna så att man kan se om det kommit in ytterligare låneansökningar och då ta ställning till det på ett annat vis, säger Kjell Jannesson, kammaråklagare.

Bankerna avböjer intervju

SVT nyheter har sökt flera av de banker som lånat ut pengar till de målsäganden för att ställa frågor kring bedrägeriproblematiken, men alla har avböjt intervju med hänvisning till bla sekretess och säkerhetsskäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.