Landstigningsfartygen som har observerats i Östersjön är normalt sett baserade på den ryska Kolahalvön. Foto: Försvarsmakten

Sex ryska landstigningsfartyg har lämnat Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Sex ryska landstigningsfartyg har nu lämnat Östersjön via Stora Bält. Försvarsmakten kan dock inte svara på vart de är på väg och om några ryska landstigningsfartyg är kvar i Östersjön. 

– Den informationen kan inte jag lämna. Vi har dock en god uppfattning, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jonas Olsson till SVT.

Fartygen har tidigare färdats i två olika grupper om tre i Östersjön. På måndagen lämnade den ena gruppen området genom Stora Bält och på tisdagen följde de andra tre fartygen efter.

– Sex fartyg har lämnat via Stora Bält och färdas norrut, säger Jonas Olsson.

Östersjöflottan har alltid haft ett antal landstigningsfartyg placerade i marinbasen Baltijsk i Kaliningrad. Det är oklart om dessa fartyg är kvar.

– Vi kan inte säga hur många som finns kvar. Då skulle vi avslöja våra egna förmågor, säger Jonas Olsson.

Tillhör olika mariner

Tre av enheterna som har lämnat Östersjön tillhör Norra marinen. När det gäller den andra gruppen om tre landstigningsfartyg som har lämnat Östersjön, vill inte Försvarsmakten uppge vilken som är deras hemmabas. Utöver det kan det alltså finnas fler ryska landstigningsfartyg kvar i Östersjön.

Ett av fartygen som har lämnat Östersjön är av fartygsklassen Ivan Gren. Det handlar även om fartyg ur Ropucha-klassen, uppger DN som var först med att rapportera att de sex fartygen lämnat Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.