”Jag förstår att det finns en stor frustration med spelreklam”, säger civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: TT

Shekarabi: Nya riktlinjerna mot spelreklam är inte tillräckliga

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tycker inte att spelbranschens förslag om hur spelreklamen ska regleras räcker. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att nästa steg är skärpt lagstiftning eftersom han inte är nöjd med de nya riklinjerna som spelbranschen presenterade i dag.

På torsdagen presenterade spelbranschen sina nya riktlinjer som ska förhindra aggressiv spelreklam.

Men civilminister Ardalan Shekarabi (S) är inte nöjd med de nya riktlinjerna och ger därför bakläxa till branschen.

– Nej det som presenteras i riktlinjerna är inte tillräckligt. Det är min första bedömning, säger han.

Nu hotar Shekarabi på nytt med att skärpa lagen som reglerar spelreklam. I början av februari kallade han till ett akut möte med spelbolagen.

– Syftet med den här uppmaningen var att konsumenterna skulle skyddas tillräckligt bra och att vi skulle få ner aggressiviteten i spelreklamen. Min bedömning är att vi är närmare en skärpt lagstiftning i dag, säger Shekarabi.

”Vi förutsätter”

Branschen la fram sina nya riktlinjer på ett möte med civilministern på torsdagen.

Riktlinjerna har tagits fram av Branschföreningen för onlinespel (Bos) och Spelbranschens riksorganisation (Sper).

– Vi förutsätter att alla följer det här. Från första april börjar de nya riktlinjerna att gälla, säger Jenny Nilzon, vd för Spelbranschens riksorganisation.

– Vi tror att vi kommer åt det här. Dels genom att reglera innehållet och se till att det är måttfullt. Dels genom att komma åt volymfrågan, mängden reklam, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare på Branschföreningen för onlinespel.

Blickar mot Storbritannien

Men civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att regeringen jämför hur andra länder hanterar frågan med aggressiv spelreklam.

– Vi tittar noga på erfarenheter från andra länder. I Storbritannien har man satt stopp för spelreklam i samband med live-sändningar av idrottsevenemang, säger han.

Den 1 januari 2019 avreglerades den svenska spelmarknaden och ett 60-tal spelbolag fick licens i Sverige.

HÄR är branschens nya riktlinjerna angående spelreklam.

Kortfattat om nya reglerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.