Med hjälp av att koppla olika sifferkombinationer till egna bilder blir det lättare att minnas fler siffror i rad.

Lär dig minnas siffror med bilder

Uppdaterad
Publicerad

Årets segrare i minnes-SM lyckades memorera ofattbara 381 siffror i rad med hjälp av att skapa bilder. En teknik som skulle kunna tillämpas även i skolan. – Man gör om siffrorna till bilder eller historier och laddar det med känslor, säger hjärnforskaren Pontus Wasling.

I helgen avgjordes minnes-SM i Göteborg. En av deltagarna lyckades komma ihåg 66 namn på fem minuter, och tävlingens vinnare Jonas von Essen satte nytt världsrekord i att komma ihåg siffror. Hans bedrift: memorera ofattbara 381 siffror i rad – med hjälp av bilder.

– Man övar upp tekniken och gör den lite tråkiga informationen till någonting som man kan komma ihåg så går det bra. Gör om siffrorna till bilder eller historier och laddar det med känslor, säger hjärnforskaren Pontus Wasling.

Tusen bilder i huvudet

Med hjälp av att koppla olika sifferkombinationer till egna bilder blir det lättare att minnas fler siffror i rad. Idris Zogaj, ordförande svenska minnesförbundet, förklarar att för honom är till exempel siffran 15 lika med Albert Einstein.

– Ju fler sinnen man kopplar in desto lättare blir det för hjärnan. Jag tror att stormästarna har uppåt tusen bilder i huvudet, säger han.

Anpassa till skolan

Att anpassa minnestekniken till skolundervisning är också något som Idris Zogak funderat på.

– Det sitter i mycket längre än man tror om man lägger upp det på rätt sätt, säger han.

Men hur enkelt är det egentligen att tillämpa ett sådant system till barn med vitt skilda inlärningsförmågor?

– Arbetsminnet som vi har, det minne vi tar in innan vi lagrar i långtidsminnet, är individuellt. Sen är det så att vissa har bättre minne för siffror och andra har bättre minne för andra saker som till exempel musik. Ju mer vi kommer ihåg desto bättre är det för vår kreativitet. Och där är det bra med minnesknepen, säger Pontus Wasling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.