Foto: Scanpix

Sifo: Små förändringar i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Här är siffrorna i Sifos nya väljarbarometer. Sverigedemokraterna tangerar sitt rekord på 7,2 procentenheter. Samtidigt hamnar KD under riksdagsspärren.

Alliansen utspel om olika budgetnyheter har inte gett avtryck i väljaropinionen, skriver Svenska Dagbladet. När det i dag är exakt två år kvar till valet är det inte mycket som skiljer partierna åt.

De rödgrönas ledning över regeringen har krympt från 7,7 till 4,2 procentenheter. Nu krävs bara att 120.000 väljare byter block så är det helt jämnt. Alliansens utspel om forskning och infrastruktur senaste tiden har alltså inte imponerat.

– När det inte är valår brukar förändringar i opinionen ske mer långsamt om det inte är negativa nyheter förstås. Då reagerar väljarna direkt, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD

Alliansen överskattar effekten av sina utspel

– Så i det här läget är det nog för tidigt att se några effekter av alliansens plan att läcka ut sin budget i förväg på olika områden. Men förmodligen överskattar man möjligheterna att skaffa sig bra siffror genom alla utspel, tillägger han.

De rödgröna oppositionspartierna har minskat sammanlagt 2,3 procentenheter och regeringspartierna har gått fram 1,2 i Sifos väljarbarometer i september. Men alla förändringar jämfört med augusti är små och inom den statistiska felmarginalen.

Alliansen behöver visa upp en enad front

Det som kan vara viktigare för regeringen än budgetutspel kan vara en enad front – visa att det inte finns några sprickor inom Alliansen.

– Med en så här expansiv budget kan man ta knäcken av beskyllningarna om att man är en trött och handlingsförlamad regering som bara förvaltar det man redan gjort. Och med partiledarnas resor kablas det ut bilder på de fyra partiernas samhörighet, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

KD ligger fortfarande under riksdagsspärren, för fjärde gången i rad. Och C farligt nära den. Samtidigt som Sverigedemokraterna åter är på rekordnivån 7,2 procent. Tydligt är att framförallt män attraheras av partiet. De har 9,5 procent manliga väljare mot 4,8 procent kvinnliga, skriver SvD.

Så stort stöd får partierna i mätningen i procent:

Parti;Väljarstöd;Förändring*;

S;33,3;- 1,0;

V;5,9;- 0,3;

MP;8,9;- 1,0;

M;28,7;+ 0,2;

C;4,8;+ 0,2;

FP;6,6;+ 0,4;

KD;3,8;+ 0,4;

SD;7,2;+ 1,0;

* Förändring i procentenheter sedan föregående mätning i juni.

De Rödgröna partierna får 48,1 (- 2,3) mot alliansens 43,9 (+ 1,2).

Mätperiod: 3-14 september 2012. 1 913 personer intervjuades.

Källa: Sifo, publicerat i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.