Silberstein: ”Löfven-effekten har klingat av”

Uppdaterad
Publicerad

Av riksdagens åtta partier är Sverigedemokraterna det enda som växer jämfört med SCB:s  förra mätning. Det som kallats Löfven-effekten har klingat av. Och den borgerliga Alliansen lever farligt med ett parti, Kristdemokraterna, som inte heller den här gången tar sig över fyraprocentspärren och Centern som med nöd och näppe ligger strax ovanför.

SCB:s mätning säger inte så mycket om hur väljarna har påverkats av att berusade företrädare för Sverigedemokraterna varit ute på natten och skrikit rasistiska glåpord till människor de uppfattat vara invandrare, eftersom två tredjedelar av undersökningen gjordes före Expressens avslöjande.

I vilket fall som helst framkallar Sverigedemokraternas framgångar kalla kårar hos de andra partierna, som inte vet hur de ska förhålla sig till Jimmie Åkesson och hans partikamrater.

Fler flyktingar än på länge söker sig till Sverige, främst på grund av förhållandena i Syrien. Men inget annat parti än Moderaterna,med migrationsminister Tobias Billström i spetsen, har aviserat att de vill strama åt asyllagstiftningen.

”Ensamme kämpen”

Jimmie Åkesson fick uppmärksamhet redan innan Sverigedemokraternas nattliga förehavanden blev kända. Han framträdde bland annat i partiledardebatter, där han framstod som den ensamme kämpen mot alla andra, vilket kan väcka sympati hos människor.

Det parti som enligt dagens mätning har störst anledning att oroa sig över hotet från Sverigedemokraterna är Socialdemokraterna.  Jämfört med SCB:s mätning i maj sker den största vandringen till Sverigedemokraterna från Socialdemokraterna, därefter kommer Moderaterna.

Såsom det ser ut idag är väljarkåren mer rödgrön än Alliansfärgad. De fyra allianspartierna får tillsammans 41,8 procent och de rödgröna 49,1 procent. Men i alliansens procentsatser ingår ett parti, som enligt mätningen, inte kommer in i riksdagen.

Kristdemokraterna är Alliansens svagaste länk, vilket är ett bekymmer för dem själva, men även för hela Alliansen. Utan Kristdemokraterna, ingen Allians. Krisen för Kristdemokraterna har visat sig i mätning efter mätning, där partiet haft fyra procentspärren ovanför sig.

Vid förra valet räddades KD av stödröster, den räddningsplankan kan vara svagare nu när partiet legat under spärren så länge. Steget att stödrösta två gånger i rad är säkert större än det var första gången, i synnerhet om rösten riskerar att bli bortkastad.

Alliansens osäkra kort nummer två är Centern som skvalpat i närheten av fyra procent under en längre tid. Att baxa två partier in i riksdagen med stödrösters hjälp är svårare än att rädda ett undan fyraprocentbilan.

Väljarna vill ha mer

När Stefan Löfven efterträdde Håkan Juholt som partiledare reste sig staplarna i opinionsmätningarna i rask takt. Löfven framstod med sitt lugn och sin trygghet som Juholts motsats och det var vad socialdemokratiska väljare längtade efter just då.

Nu vill väljarna uppenbarligen ha något mer, de nöjer sig inte med Löfvens tal om jobben och forskning och att Socialdemokraterna är Framtidspartiet. Kanske vill de höra honom använda partiets andra vokabulär också, de som handlar om rättvisa och fördelning.

De rödgröna partierna leder alltså över Allianspartierna. Men de rödgröna är ingen allians längre och inget tyder idag på att de kommer att gå fram tillsammans inför valet 2014. Såsom det ser ut nu står inte två lag mot varandra. Utan fyra borgerliga partier som vill vara tillsammans fast de riskerar att förlora minst ett på vägen och tre rödgröna som inte bestämt sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.