Margit Silberstein. Foto: TT

Silberstein: Bådar inte gott för Löfvens samarbetsinviter

Uppdaterad
Publicerad

De borgerliga partierna lämnade i dag pensionsgruppens möte efter att Socialdemokraterna bjudit in Miljöpartiet. SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein menar att markeringen från Allianspartierna tyder på ett riktigt dåligt samarbetsklimat.

Vad betyder det att Alliansen i dag lämnade pensionsgruppens möte i protest mot att MP bjudits in av Socialdemokraterna?

– Samarbetsklimatet mellan Alliansen och regeringen är uppenbarligen riktigt dåligt. Alliansen gör det inte lätt för Stefan Löfven och hans regering. Det bådar inte gott för hans ständigt utsträcka händer och samarbetsinviter, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein.

Vad får det här för konsekvenser för det pågående pensionsarbetet?

– Det kommer ju av sig, i alla fall tillfälligt. Om regeringen håller fast vid att Miljöpartiet ska vara med och Alliansen framhärdar i att de ska uteslutas är det svårt att se hur de ska enas. Men de måste ju på något sätt komma överens. Den svenska pensionsöverenskommelsen har funnits i tjugo år och även varit ett mönster för andra länder, säger Margit Silberstein.

Hur vanligt är det att något sådant här sker?

– Det är förstås ovanligt att riksdagens ledamöter reser sig i protest och går ifrån ett möte. Det är en stark markering. Men det är inte säkert att Alliansen får stöd i opinionen för sitt beteende att kräva stängda dörrar för ett parti som sitter i regeringen, menar Margit Silberstein.

Socialdemokraterna tog med sig MP till pensionsgruppen, vad får det för konsekvenser för samarbetet mellan de båda regeringspartierna?​

– Regeringspartierna har inget annat val än att hålla ihop. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll betonar ju också att MP ska ha sin plats vid förhandlingsbordet. I den här frågan kommer de att hålla ihop, tror SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.