Foto: SVT

Silberstein: ”Sveriges försvarsförmåga centralt tema”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försvarsförmåga är ett centralt tema på Folk och Försvars konferens i Sälen. Det fanns med när Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen stod i talarstolen och berömde Sverige för att vara ett av Natos mest aktiva länder i internationella insatser.

Estlands utrikesminister, Urmas Paet, som också deltog i konferensen under måndagseftermiddagen, sa till och med att Sverige i praktiken är medlem i Nato. Han syftade på att Sverige är en så aktiv och nära partner till Nato att nyansen är liten mellan partnerskap och medlemskap.

Klarat inträdesprovet

Folk och försvar 2013

Den före detta statsministern Anders Fogh Rasmussen sa att han varit i politiken för länge för att luras in i en frågeställning om hur han ser på ett svenskt medlemskap i Nato. Men till slut sa han i alla fall att Nato skulle välkomna Sverige som medlem om det var aktuellt och att processen skulle bli mycket kort eftersom vi redan visat att vi skulle bestå inträdesprovet.

Men Fogh Rasmussen var samtidigt mycket tydlig med att det är en skillnad mellan nära samarbete med Nato och fullt medlemskap. Det finns inga garantier för att Sverige skulle få hjälp av Nato vid ett eventuellt angrepp såsom Natos medlemsländer har, enligt artikel fem.

– Vi kan göra mycket när det gäller partnerskap. Vi kan komma varandra nära, men vid en viss nivå måste ni bestämma er för om ni är inne eller ute, det är ert beslut. Vi uppskattar det partnerskap vi har och vi kan göra mycket inom det, men det är klart att det finns begränsningar. När allt kommer omkring så gäller artikel fem för dem som är medlemmar, inte för några andra.

Håller stånd en vecka

Veckorna före Folk och försvars konferens i Sälen gick ÖB, Sverker Göransson, ut i en intervju där han sa att med dagens försvar skulle Sverige inte kunna hålla stånd vid ett angrepp mer än en vecka. Försvarsminister Karin Enström svarade med att hon inte känner någon oro inför ÖB:s scenario, vilket upprörde både socialdemokrater och folkpartister.

Trots debatten om Sveriges bristande försvarsförmåga finns inte frågan om svenskt medlemskap i Nato på agendan. Det enda parti som driver den är Folkpartiet.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2013

Mer i ämnet