Foto: SVT

Silberstein: ”Jomshof för Ekeroths islamhat vidare”

Publicerad

Samma dag som Jimmie Åkesson presenterar efterträdarna till Erik Almqvist och Kent Ekeroth i hopp om att tvätta bort rasiststämpeln, uttalar den nye rättspolitiske talespersonen, Richard Jomshof, att islam är ett värre hot mot västvärlden än nazismen.

Partiledaren Jimmie Åkesson har känt sig tvungen att möblera om i sin riksdagsgrupp efter att två av Sverigedemokraternas främsta företrädare, Erik Almqvist och Kent Ekeroth, varit ute på natten, beväpnat sig med järnrör och gjort rasistiska uttalanden. Almqvist och Ekeroth har kvar sina platser i riksdagen och är fortfarande medlemmar i partiet, men de har fråntagits sina uppdrag som talespersoner för den ekonomiska politiken och rättspolitiken.

Kent Ekeroth har gjort sig känd för att sprida hat mot muslimer. Hans övertygelse är att islam är på väg att ta över västerländsk demokrati. Richard Jomshof, som idag övertog Ekeroths uppdrag, är ett eko av sin företrädare. Han inte bara jämför islam med nazism. Enligt Jomshof är islam ett större hot mot väst än nazismen.

– Islam är en ideologi som växer snabbt och det finns ingen tvekan om att dess extremism är det största hotet mot västerländsk demokrati, sa han i intervjuer efter presskonferensen.

Sprider skräck för islam

Efter avslöjandet om natten med järnrör och rasistiska påhopp uppstår nu en ny diskussion, som handlar om Sverigedemokraternas sätt att sprida skräck för islam och i förlängningen dess utövare, muslimerna. Även om Jomshof betonar att alla muslimer inte är extrema, som han säger.

Bakgrunden till att islam blev ett tema på presskonferensen är att Jomshof är ansvarig utgivare för Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren. Han har sett till att partiets medlemmar tillsammans med SD-kuriren får hem ytterligare en tidning i brevlådan, DI, Dispatch International.

För vidare Ekeroths budskap

DI jämför islam med nazismen. Där sägs också att minneshögtiden för offren för Kristallnatten är en tummelplats för bögar, lesbiska, muslimer och vänsteraktivister. Jomshof  ville på presskonferensen inte kommentera innebörden av den beskrivningen. Han tog inte avstånd från formuleringen, som är kränkande för både offren och de som deltar i manifestationen, utan upprepade att DI är en viktig röst i samhällsdebatten.

Sverigedemokrater som sörjer att Kent Ekeroth inte längre är talesperson för Sverigedemokraternas rättspolitik kan sannolikt känna sig trygga i att hans budskap förs vidare. Och Jimmie Åkesson kan samtidigt lugna skaran av kärnväljare som befarat att partiledaren ska gå för långt i strävan att transformera Sverigedemokraterna till ett parti som andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet