Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin SVT

Silberstein: Simmar i olika vatten

Uppdaterad
Publicerad

De är varandras motsatser. Den onde och den gode, rollfördelningen beror på vilka glasögon man valt att bära. Jimmie Åkesson vill rädda Sverige från ”den extrema invandring”, som enligt honom lett till ett söndertrasat Sverige. Gustav Fridolin vill rädda flyktingar, som flyr till Sverige från kriget i Syrien.

Varken Jimmie Åkesson eller Gustav Fridolin hade förstås några som helst ambitioner att konkurrera om varandras väljare. Men de fick tillfälle att befästa argumenten i de egna leden och övertyga potentiella väljare.

Simmar i olika vatten

Debatten blev ganska hätsk emellanåt. Åkesson kallade Fridolin för en radikal pacifist. Fridolin sa att Åkesson var en radikal rasist. Ingen av dem tycktes ta särskilt illa vid sig av det som var menat som okvädningsord.

Val 2014

Till skillnad från de flesta andra riksdagspartier som dimmat profilen på vandringen mot mitten, vårdar Miljöpartiet och Sverigedemokraterna fortfarande sin särart. Fast de simmar i helt olika vatten. Miljöpartiet vädjar till människor att lägga en extra slant när de tankar bilen – för klimatets skull.

Tagit bort formulering

Sverigedemokraterna letar efter röster där människor tycker att de redan betalat för mycket – för invandringens skull. Jimmie Åkesson använde dock inte uttrycket ”massinvandring” en enda gång i Agendas debatt.

Antagligen i enlighet med valplattformen som antogs i helgen, där formuleringen är borttagen. Istället kallade Åkesson invandringen för ”extrem”.

Kämpar för att bli trea

Både Jimmie Åkesson och Gustav Fridolin kämpar för att bli riksdagens tredje största parti, en statusfråga i den parlamentariska hierarkin.

Platsen kan förstås också ge inflytande. Ju större Miljöpartiet blir desto fler ministrar i en eventuell rödgrön regering med Socialdemokraterna.

SD vill attrahera S-väljare

Sverigedemokraternas strävan är i första hand att attrahera väljare från Socialdemokraterna så att det rödgröna alternativet blir mindre och Sverigedemokraterna behåller sin ställning som tungan på vågen i riksdagen. Det är en öppet uttalad ambition från Jimmie Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet