Sill och citron skivor på tallrik med jordgubbar och gaffel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan man ha för alternativ på påskbordet, istället för rödlistad sill? Inger Melander, havs- och fiskeexpert på WWF, reder ut. Foto: TT

Sill får rött ljus av WWF – så gör du medvetna val i påsk

Publicerad

Lagom till påskhelgen har den vanligaste sillen i svenska butiker – norsk vårlekande sill – rödlistats av Världsnaturfonden WWF. Skälet är flera år av överfiske.

Konsumenter uppmanas nu att se upp när de väljer sill.

Sill har länge legat på gult ljus, som innebär ”undvik”, men inför påsk har den fått rött ljus i WWF:s Fiskguiden, vilket betyder att man helst ska låta bli den. Men det rör sig inte om all sill utan den norska vårlekande sillen, som är fiskad i Nordostatlanten.

– Det beror på att bestånden mår sämre. Det har bedrivits ett överfiske sedan 2010, 2015, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Sen har länderna, kuststaterna, som ska komma överens om hur mycket man kan fiska, väldigt svårt för det. Det resulterar i att man överstiger de vetenskapliga råden.

Just norsk vårlekande sill är den sort som nästan uteslutande används i alla former av inlagd sill och matsjesill, enligt WWF.

”Kommer informera”

Enligt Abba kommer deras sill endast från ”livskraftiga bestånd” i Nordostatlanten. Men företaget Orka – som äger det klassiska varumärket – uppger i ett pressmeddelande att man har både norsk vårlekande sill samt MSC-certifierad nordsjösill, som är grönlistad, i sina produkter.

– All den sill som finns inlagd har fiskats i områden som vid inköpstillfället var grön- eller gulmarkerad enligt WWF:s fiskeguide. Så vi ser inte att det här påverkar varken det som finns på burkar eller vår produktion i dag, säger Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla.

Även Fiskbranschens riksförbund säger i en kommentar att råvaran i produkterna som finns i handeln just nu är ”fiskad under en period när WWF angett gult ljus”.

Garant är ett annat varumärke med ett brett utbud av sill. Ägaren Axfood uppger att man ser över sortimentet tillsammans med sina leverantörer.

”Den sjömat som redan är uppfiskad och processad säljer vi slut på – och skapar därmed inte onödigt svinn. Detta är något vi kommer informera om i butik”, skriver kommunikationsstrateg Josefine Sjödén.

Andra sillsorter

Vad ska man då göra om man vill vara en mer medveten sillätare?

Som konsument kan det i butik vara svårt att veta vilken sill som är i burken eller förpackningen, detta då det oftast bara står att den är fiskad i Nordostatlanten.

Men det finns några sillsorter som är grönlistade, och just nu klassas som bra val. Bland annat nordsjösill (höstlekande), sill som är fiskad i nordvästatlanten utanför Kanada och i vatten runt Island.

– Så det finns sill man kan köpa i butik som kommer från ett hållbart fiske, säger Inger Melander.

MSC, ASC och Krav är också tre certifieringar som man kan kika efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.