Rapartisten Silvana Imam gästade Gomorron Sverige och berättade om sitt nya initiativ för en tryggare festivalmiljö. Foto: SVT

Silvana Imam i upprop mot tafsandet på festivaler

Uppdaterad
Publicerad

Festivalsommaren ligger runt hörnet och med det ett visst mått sexuellt våld på konserter och campingar. Rapartisten gästade Gomorron Sverige för att berätta om sitt nya initiativ. Tillsammans med organisationen Nattskiftet tar hon hjälp av festivalbesökarna för att öka tryggheten. 

Se hela intervjun i SVT Play

– Vi ska jobba för att det ska bli tryggt, det är därför jag jobbar med Nattskiftet, säger Silvana Imam. 

Silvana Imam berättar att hon får många mail från fans som berättar om händelser där de känt sig utsatta på hennes spelningar. 

– Vi (artister, reds anmärkning) har ett jättestor ansvar tillsammans med festivaler och arrangörer. Det är något som vi måste ta i. Om du går på en Silvana Imam-spelning så ska du inte känna dig otrygg. Om du känner dig otrygg, då vill jag inte spela, säger artisten. 

Tillsammans med Nattskiftet har de skapat Trygghetslistan, där festivalbesökare får skriva sina initiativ för att skapa en tryggare festivalmiljö och försöka stoppa sexuellt våld på festivaler. 

– De har jättemycket smarta idéer som ingen har lyssnat på, säger Lisen Andréasson-Florman – initiativtagare till Nattskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.