Sista vargen gäckar jägarna

Publicerad

Vargjakten kan i praktiken vara över för den här gången. Bara en av vargarna som jägarna har fått tillstånd att skjuta finns kvar i livet – men den har hittills gäckat jägarna.

– Vargen har väl lärt sig att hundar och människor kan vara farliga så den har sprungit ut ur området och då får jägarna inte fortsätta, säger Jonas Bergman, samordnare på viltfunktionen i Dalarna som har uppsikt över det revir där vargen hör hemma.

– Sedan har vädret gjort att det varit svårt att spåra vissa perioder.

Ensam varg

Jakttillståndet gäller en speciell ensam varg. Och länsstyrelsens fältpersonal är ute och kontrollerar att andra vargar inte kommer in i reviret. Då avblåses jakten direkt.

– Håller vargen sig undan till den 15:e februari så har den klarat sig, säger Jonas Bergman.

Det spekulerades om att det skulle tilldelas ytterligare vargar i Lokareviret, i Värmland och Dalarna, sedan man upptäckt spår efter fler vargar än förväntat. Men efter obduktionsresultat från Sveriges veterinärmedicinska anstalt står det nu klart att det inte blir någon ytterligare tilldelning.

24 skjutna vargar

– Det kan vi säga nu att det inte kommer att bli så, säger David Höök, vilthandläggare i Värmland.

Inför årets jakt gavs tillstånd att skjuta 24 vargar i fyra revir i Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg. Under jaktens gång utökades det med ytterligare en varg i Lokareviret I Värmland och Örebro. Totalt har 24 vargar fällts och en återstår i Dalareviret. Jakten pågår som längst till den 15 februari.

Värmland/Brattforsreviret: Tilldelning: 6, Skjutna: 6, Avblåst: 7 jan

Värmland/Örebro Loka: Tilldelning: 7, Skjutna: 7, Avblåst: 8 jan

Dalarna/Orsen: Tilldelning: 6, Skjutna: 5, Återstår: 1

Gävleborg/Blyberg: Tilldelning: 6, Skjutna 6, Avblåst: 7 jan

Totalt: Tilldelning: 25, Skjutna: 24, Återstår: 1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer