”Innan metoo så var jag också en del av problemet”, hör Cajsa Jerser Fransson och Rikard Engström, vd för Svensk Sjöfart, berätta om hur sjöfartsbranschen agerade efter #lättaankar. Foto: SVT

Hon var engagerad i sjöfartsbranschens metoo: ”Kanske krävs en katastrof för förändring”

Uppdaterad
Publicerad

Historierna under hashtaggen #lättaankar blottlägger stora problem med sexuella trakasserier inom sjöfartsbranschen. Cajsa Jersler Fransson har varit involverad i metoo sedan 2017 och tycker att rörelsen fick branschen att ta vittnesmålen på allvar, berättar hon i den nya serien ”Metoo – hösten som förändrade Sverige”.

Under hashtagen #lättaankar publicerades – och publiceras fortfarande – berättelser om trakasserier och övergrepp mot kvinnor inom sjöfartsbranschen. Uppropet mynnade ut i det branschgemensamma samarbetet Vågrätt. Cajsa Jersler Fransson är med i Vågrätts arbetsgrupp och administrerar #lättaankar.

– Vi har fått rederierna att förstå hur allvarligt det här är, säger hon.

– Tjejerna som är med i #lättaankar har någonstans att berätta, vilket leder till att de tar mindre skit, så det går inte lika långt. Men sen har det ju inte hänt någonting alls med de som trakasserar, det pågår fortfarande och det är enormt frustrerande.

”Finns ingenstans att anmäla”

Cajsa Jersler Fransson beskriver en utsatt arbetstillvaro i en mansdominerad bransch.

– Jag skulle säga att sjöfarten har ungefär lika mycket djävulskap som andra väldigt mansdominerade branscher. Men så lägger man på aspekten att man inte kommer hem på kvällen. Det vet också förövarna, de kan göra saker eftersom det inte går att anmäla direkt, säger hon.

Ändå har metoo lett till stora förändringar, tycker Cajsa Jersler Fransson. I form av forskningsprojekt, samarbetesprojektet Vågrätt – men kanske framförallt i branschens attityd när någon larmar.

– Sjöfarten är fokuserad på säkerhet, men säkerheten har kommit efter olyckor. Med Titanic så såg vi att vi måste ha livflottar till alla, med Estonia så såg vi att vi måste ha bättre bogvisir och väderförhållanden, säger hon och tillägger: 

– Det kanske krävs en katastrof för att vi ska ändra vårt sätt att jobba på. Och magnituden detta hade liknar en katastrof.

Se första avsnittet i Metoo – hösten som förändrade Sverige tisdag den 5 oktober klockan 21:30 i SVT1 eller hela serien redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.