Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) tycker inte om sin egen lön. Foto: TT

Sjöstedt kritiserar S för ”högerglidning”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill sänka riksdagsarvodena och i stället höja pensionerna. I sitt tal på partikongressen angriper han också Socialdemokraterna för att ”glida högerut”.

Han tar upp pensionerna i inledningen av sitt tal på kongressen. Han berättar om en kvinna som han träffat och som berättade att hennes ”gubbe inte är snäll”.

– Hon ville skiljas, flytta ifrån honom, men hon kunde inte. Hennes pension var för låg, säger Sjöstedt och jämför sedan med riksdagsledamöternas arvoden.

– De senaste femton åren har pensionärerna i snitt bara fått 2.500 kronor mer i pension. Samtidigt har riksdagsledamöterna höjt sina egna arvoden med mer än 20.000 kronor i månaden. Vänsterpartiet säger som enda parti: sänk arvodena och höj pensionerna.

– Sverige var länge ett av världens mest jämlika länder men vi vet alla att någonting har hänt. De senaste årtiondena har ojämlikheten ökat mer här än i något annat jämförbart land, säger Jonas Sjöstedt.

Ger S skulden

Enligt Sjöstedt beror det här på att den ekonomiska politiken gång efter gång riggats för de rikaste.

Jonas Sjöstedt ger även Socialdemokraterna skulden för den här utvecklingen.

– Allt det där är politiska beslut. Högerregeringar har velat ha det så. Det är inte förvånande. Det sorgeliga är att även Socialdemokraterna numera vill ha det så. Gång på gång har de sagt nej när vi drivit förslag som innebär att de rikaste får bidra mer till det gemensamma, säger han.

Han nämner som exempel att Försäkringskassan fått order om att färre ska få sjukpenning, att man ”gjort upp med högern” om att höja pensionsåldern.

Höja rösten

– Och de talar nu öppet om att begränsa strejkrätten. Rätten att ta strid för sin lön och sina villkor. Mina vänner, riktiga vänsterpartier begränsar inte strejkrätten

– Nu ligger ansvaret på oss, det är bara vi som kan skapa jämlikhet. Mina vänner, vi är i dag Sveriges enda vänsterparti, säger Sjöstedt.

Men det är högern som är huvudmotståndaren i valet – de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, framhåller han.

– Men vi ska samtidigt aldrig vara tysta när Socialdemokraterna glider iväg högerut. Om inte vi höjer rösten när de tar ifrån den sjukskrivna sin sjukpenning, när de höjer pensionsåldern och ger sig på strejkrätten, då finns det inget annat parti som gör det, säger Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer