Jonas Sjöstedt (V) i SVT:s partiledardebatt. Foto: SVT

Sjöstedt: Reinfeldt gör mig illa berörd

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till i debatten om jobben när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och statsminister Fredrik Reinfeldt började diskutera a-kassan.

– När a-kassan blir mer generös drar det ut på tiden man går arbetslös, sade Fredrik Reinfeldt och sade att därför vill han inte höja taket i a-kassan.

Vände sig emot ordet fattiga

Han vände sig också mot att säga att de som får låg eller ingen a-kassa är fattiga.

– Det är ett ord man ska vara försiktig med, om man jämför med vad det betyder i andra länder. Man kan inte heller leva i evighet på a-kassa, sade Reinfeldt.

Jonas Sjöstedt (V) sade att han blev illa berörd när han hörde Reinfeldt.

– Jag har varit där. Jag har stått på bandet på Volvo när förmannen kom fram till mig och sade att du får gå. Ett halvår senare fick jag komma tillbaka igen, men under tiden hade jag a-kassa så att jag kunde klara mig. Mina kamrater på fabriken i dag får ingenting. Er politik är så hård. Skillnaderna i samhället blir större.

Tackade Sjöstedt

Reinfeldt tackade Sjöstedt för att han är tydlig med att vilja ha ökade skatter, dyrare att anställa unga och att det ska bli mer bidrag. Socialdemokraternas Stefan Löfven var inte lika tydlig, menade Reinfeldt.

– Långtidsberoendet har ökat under er tid, sade Löfven.

– Det viktiga är att skapa så många jobb som möjligt och se till att människor har utbildning. Men om man är på väg mellan två jobb är man inte hjälpt av att bli fattig och behöva försörjningsstöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.