Foto: SVT

Sjöstedt (V) om interna kritiken: ”Det är en orättvis kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har kritiserats internt för att inte våga lyfta frågan om hedersförtryck. Under SVT:s Utfrågningen blev det stundtals svettigt för Jonas Sjöstedt när han pressades om var partiet egentligen står i frågan.
– Jag tycker att det är en orättvis kritik. Jag tycker att alla partier inklusive mitt eget har utvecklats i den här frågan och blivit tydligare, säger Jonas Sjöstedt.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh höll på att strykas helt från riksdagslistan efter att hon drivit frågan om hedersförtryck. Den interna kritiken har varit stor där vänsterpartister sagt att de inte får driva frågan inom partiet.

”Kan finnas i flera kulturer”

När riksdagen i våras röstade om en särskild brottsrubricering för hedersbrott så var Vänsterpartiet samtidigt emot det. Motiveringen var att det riskerade att ”leda till att bara personer från en viss kultur kommer att misstänkliggöras”.

Vad menar ni med det?

Det kan göra att man inte tittar över ett bredare fält till exempel. Det kan finnas i flera kulturer, säger Jonas Sjöstedt.

”Är inte så enkelt”

Utfrågarna pressade Sjöstedt om förklaringen egentligen är att partiet inte vågat ta tydligare ställning för att det ofta handlar om brott som ofta finns inom minoritetsgrupper.

– För Vänsterpartiet är både antirasismen och feminismen två av våra viktigaste idéer. Det finns en del som har argumenterat att det här handlar om muslimerna och använder sig av det i samhällsdebatten. Då blir det här ett redskap som används inom rasism. Men det är inte så enkelt, säger han.

Vill ha högre straff

Jonas Sjöstedt vill inte kännas vid att partiet skulle ha blundat för frågan.

– Vi behöver ha ett högre straffvärde om det finns hedersmotiv för brottet. Som visar hur allvarligt vi ser på det här, säger han.

– Jag är ordförande för Vänsterpartiet och jag tycker att det här är otroligt viktigt. Jag pratar om det i varje valtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet