Jonas Sjöstedt (V): ”Vi ska ha en jämlik skola” Foto: TT

Sjöstedt (V): ”Vi ska ha en jämlik skola”

Uppdaterad
Publicerad

När partiledarna debatterade skola och utbildning handlade det mycket om jämlikhet och vinstfrågan. Vänsterpartiet vill förstatliga skolan och göra sig av med den så kallade vinstjakten. – Det är ju en flumskola som du skapade, Jan Björklund, sade Sjöstedt.

– Skolpolitiken är precis som klimatpolitiken helt avgörande för barns framtid, inledde Miljöpartiets språkrör, Isabella Lövin, i duell med Liberalernas Jan Björklund.

Hon betonade att regeringen har tillsatt 20.000 fler vuxna i skolan som ger stöd för elever, och att långsiktighet är väsentligt för den svenska skolan. Björklund menade snarare att de senaste PISA-resultaten (som var över förväntningarna) var på grund av Alliansregeringens insatser, och att man bör förstatliga skolan så att huvudansvaret för skolans kvalité ligger hos staten.

Agenda

RITA SJÄLV: Pisaresultatet i matematik

– Att det går uppåt beror ju på stora utbildningsreformer som Alliansen införde, till exempel tidigare betyg. Det här handlar om Sveriges framtid.

”Flumskola som du skapade, Jan”

När debatten vidgades till resten av partiledarna gick Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till hårt angrepp mot Jan Björklund och Alliansen.

– Hela den här debatten visar på svagheten... Vi ska ha en jämlik skola som är lika bra och där man kan börja i den närmaste skolan. Jag håller med Jan Björklund om att skolan ska vara statlig och inte kommunal, men vi måste ta bort vinstintresset. Det är ju en flumskola som du skapade, Jan Björklund. Skolor går i konkurs, vi har religiösa friskolor som gör lite som de vill, sade Sjöstedt.

TV: Så vill Fridolin att den svenska skolan ska bli mer jämlik

Björklund kontrade med att det är viktigt att föräldrar ska kunna välja var de skickar sina barn, någonting som Centerledaren Annie Lööf höll med om.

– När jag lämnar min dotter hinner hon knappt ta av sig mössan innan hon springer in i korridoren och slänger sig i famnen på pedagogerna. Då funderar jag när vi diskuterar att alternativ och valfrihet är så otroligt viktigt, oavsett om man har kontakt eller kontakt eller var man bor, sade Lööf och tillade att Alliansen gärna pratar med regeringen om den här frågan, men att man i så fall måste ”slänga Reepalus utredning i papperskorgen”.

Björklund till Löfven: Skräms inte av Sjöstedt

Till slut uppmanade Björklund statsministern att inte bli rädd för Jonas Sjöstedt.

– Jonas Sjöstedt har sagt till Stefan Löfven att om ni inte genomför Reepaluutredningen, alltså förslaget om närmast totalt vinstförbud i den här sektorn, då kommer Jonas Sjöstedt att lämna budgetsamarbetet med regeringen. Jag antar att Sjöstedt med det tänker uttala ett hot för att skrämma statsministern. Min uppmaning till statsministern är: Se det här inte som ett hot, utan en möjlighet för Sverige.

LÄS MER: Se höjdpunkterna från debatten

Men Sjöstedt höll fast vid att vinstjakten inte hör till skolsektorn, och jämförde Sveriges system med den amerikanska presidentens vision för utbildningssektorn.

– Det finns bara en utbildningsminister i hela världen som vill kopiera oss, det är Donald Trumps utbildningsminister som också vill ha skarpladdade vapen i skolan. Det säger någonting om hur befängt det här systemet är. Vi måste ha en skola att lita på, likvärdig och med seriösa aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet