Tolv svenska studentstäder är rödlistade i SFS:s senaste rapport. Foto: SVT/TT

Sju av tio studenter bor i rödlistade städer

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre studentstäder i Sverige håller inte måttet när det gäller att erbjuda sina studenter bostäder. Det visar Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport som släpps på onsdagen.

Att hitta bostad som student är inte helt enkelt. Månadsinkomsterna är ofta låga, och konkurrensen om lägenheterna hög. Enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS) bor i dag sju av tio studenter i en så kallad rödlistad stad, alltså en stad där det tar längre än en termin att få boende från och med det att man börjat plugga.

– Situationen för Sveriges studenter ser väldigt, väldigt dålig ut, säger SFS ordförande Jakob Adamowicz.

Saknas tiotusentals bostäder

Boverket delar SFS bild av bostadsläget för studenter. I en enkät de släppte i maj uppgav 23 av 39 tillfrågade studentkommuner att de hade ett underskott av studentlägenheter. Enligt de senaste siffrorna som kom förra hösten uppskattade man att mellan 17 000 och 20 000 studentbostäder saknades.

Foto: SVT

I SFS rapport rödlistas 12 av 33 studentkommuner och endast nio kommuner klarar testet och får en grön stämpel.

Hur kommer det sig att så många kommuner rödlistas?

– Vi ser att byggtakten går upp, men det möter inte utbyggnaden av landets högskolor, säger Jakob Adamowicz.

Stockholm – den värst drabbade staden

Nu menar han att det krävs reella tag från politiker för att komma till bukt med bostadsbristen. Karin Wanngård (S) är finansborgarråd i Stockholm – en av de städer där bostadsbristen är som mest ansträngd.

– Det är en tuff situation i Stockholm, vi har bostadsbrist, säger hon, men påstår att man kommer kunna bygga bort studentbostadsbristen i Stockholm inom de närmaste fem åren.

– Det handlar både om att bygga mycket nya lägenheter, men också om få ner nyproduktionshyrorna. För även om det finns studentlägenheter så är hyra en tuff utgift för studenterna, säger Karin Wanngård.

SFS kriterier för ett tryggt boende

Studenten: Alla studenter med en studietakt på minst 15 högskolepoäng per termin ska erbjudas boende. Det spelar ingen roll om studenten är folkbokförd i kommunen sedan tidigare eller inte.

Kontrakt: Permanent förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.

Boendeform: Hyresrätt i form av korridorrum, studentlägenhet, ordinarie hyresrätt eller del i hyresrätt (exempelvis dubblett eller tripplett). Läge: Boendet som erbjuds ska vara beläget inom 30 minuters avstånd från högskolan med bra kollektivtrafik.

Kostnad: Rimlig hyra i relation till studiemedel. En rimlig hyra är 35 procent av studentens inkomst.

Tillträde: Tillträde till bostaden senast 30 dagar efter att anmälan om studentboende har registrerats, alternativt tillträde till terminsstart. Ingen första eller sista anmälningstid ska finnas.

Färgkoderna

Grön: En studieort blir grön om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.

Gul: En studieort blir gul om den någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.

Röd: En studieort blir röd om den inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.

Hela rapporten hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.