1. Du gör regelbundet annat än det du ska
Du kanske drar dig undan från arbetsuppgifter eller från den sociala delen av jobbet. Oavsett vilket skapas en skev balans och en slags flykt.
Sociala medier är en typisk sådan flykt, menar Markus Hällgren.
– Det ökar risken att man hela tiden är någon annanstans.
2. Du saknar motivation
Motivationen är såklart inte alltid på topp, men får du långvariga problem med att ta initiativ kan det vara ett varningstecken.
– Det kan leda till uppgivenhet och problem med att ta tag i saker, säger Markus Hällgren.
3. Du är otålig
Datorn krånglar och kollegorna gör inte vad de ska. Den som är uttråkad tappar lättare tålamodet med både arbetsuppgifter och jobbarkompisar, något som kan leda till nästa punkt:
4. Du är bråkig
Ständiga små konflikter kan vara ett tecken på att du har för mycket tid, menar Markus Hällgren. Små saker blir lätt stora när du har tråkigt. Dessutom kan konflikter bli en slags nödlösning för att få stimulans.
– Titta bara på små barn, när de har tråkigt så börjar de lätt mucka bråk, säger Markus Hällgren.
5. Du utvecklas inte
Känslan av att stå stilla och inte utvecklas på jobbet kan leda till tristess.
– Det är jätteviktigt att vända på den här punkten och fråga sig själv: Hur kan jag utvecklas?, säger Markus Hällgren.
6. Du saknar mening
Att inte känna att arbetet är meningsfullt är en viktig orsak till tristess.
– Att vara uttråkad behöver inte handla om att du har för få arbetsuppgifter. Det kan också vara att det du görs tycks sakna mening eller att du har svårt att förstå vilka mål du jobbar mot.
7. Du känner dig ensam
Att känna sig ensam kan framkalla tristess.
– Det visar hur viktigt det är med fikaraster, after work och gemensamma träningsgrupper till exempel, säger Markus Hällgren.
Forskaren
Markus Hällgren är ledarskapsforskare och professor vid Handelshögskolan i Umeå. Han forskar om uttråkning och tristess i extrema miljöer. Situationerna som uppstår i extrema miljöer gör det även lättare att förstå våra reaktioner och beteenden i mer ordinära miljöer, enligt Markus Hällgren.