I det polska slakteriet skars sjuka delar bort och köttet kvalitetsmärktes, enligt tv-bolaget TVN24. Foto: TVN24

Sjuka köttet från Polen sålt till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Igår kunde SVT Nyheter visa hur sjuka kor slaktades och hur man tog bort tumörer på djuren i ett slakteri i Polen. Därefter kvalitetsmärktes köttet för försäljning. Nu har man spårat nötköttet och det uppges ha sålts till fyra importföretag i Sverige, enligt Livsmedelsverket.

Den polska tv-kanalen TVN24 smygfilmade i ett slakteri i Polen som köpt och slaktat sjuka kor.

En reporter från kanalens undersökande program Superwizjer tog anställning vid slakteriet och kunde avslöja missförhållandena.

Sjuka kor släpas till slakt

Han såg kor som var så sjuka att de inte kunde stå på benen släpas in för slakt i anläggningen.

På de smygfilmade bilderna ser man hur de skär bort tumörer och trycksår, och att köttet sedan stämplas som kvalitetssäkert som människoföda.

Köttet sålt till Sverige

Nu bekräftar Livsmedelsverket att 240 kilo av nötköttet från det polska slakteriet sålts till fyra importföretag i Sverige. SVT Nyheter har kontaktat ansvariga vid företagen som inte vill kommentera förrän de undersökt om de tagit emot kött från det aktuella slakteriet.

Därför kan man ännu inte säga till vilka kunder de svenska företagen eventuellt i sin tur sålt det polska nötköttet.

Inte kontrollerats enligt lagen

Om köttet från det polska slakteriet är otjänligt som människoföda vet man ännu inte.

– Köttet har inte kontrollerats enligt de regler som finns inom EU och får därför inte säljas. Kött måste inspekteras av veterinärer före och efter slakt och det har inte skett i det här fallet, säger Farid Rezapoor, jurist på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

Köttet spårat

Man har spårat köttet med hjälp av det varningssystem som finns inom EU för livsmedel som kan antas utgöra en risk för människors hälsa. Kontrollmyndigheter som Livsmedelsverket i Sverige har rätt att ta sig in i slakterier och beslagta datorer och bokföring, som följesedlar och fakturor, för att kunna hitta de kunder som köpt det slaktade köttet.

Informationen sprids sedan till EU-ländernas kontrollorgan som i sin tur söker upp det företag som köpt köttet.

Slakteriet stängt

Polska myndigheter har nu stängt slakteriet och de ansvariga veterinärerna har avskedats eftersom de inte följt EU:s lagstiftning för livsmedelskontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer