I det polska slakteriet skars sjuka delar bort och köttet kvalitetsmärktes, enligt tv-bolaget TVN24. Foto: TVN24

Här släpar de in den sjuka kon – och skär bölder från köttet efter slakten

Uppdaterad
Publicerad

Smygfilmade bilder visar hur sjuka kor släpas in för slakt i ett slakteri i Polen. Därefter kvalitetsmärks köttet som säkert för människor att konsumera. Ännu vet man inte vart nötköttet sålts, men enligt Livsmedelsverket finns inga uppgifter om att det importerats till Sverige.

En journalist från det undersökande programmet Superwizjer tog anställning vid slakteriet och kunde avslöja missförhållandena. Han såg kor som var så sjuka att de inte kunde stå på benen, släpas in för slakt i anläggningen. Personalen skar bort tumörer och trycksår, och köttet stämplades som tjänligt som människoföda, enligt reportern. En veterinär ska ha skrivit under de intyg som krävs för försäljning.

Sjuka djur anländer nattetid

Den smygfilmade videon i det polska programmet visar hur sjuka kor anländer till slakteriet på natten. Reportern hävdar att han sett 28 kor som var för sjuka för att kunna stå, slaktas under de tre nattskift han arbetade där.

Polisen har inlett en förundersökning, och enligt regionmyndigheterna har de ansvariga veterinärerna avskedats. Polska slakterier ska nu inspekteras.

Köttproducenterna i Polen hävdar att det handlar om ett enskilt fall, men att avslöjandet sätter ljuset på kontrollen i slakterierna.

– Alla veterinärer som arbetar med köttproduktion borde betalas av staten och inte av företagen – för att ge dem en oberoende ställning, säger Janusz Rodziewicz, från branschorganisationen SRiWRP, till Reuters.

Polen stor köttproducent

Polen är bland de största köttproducenterna inom EU. 80 procent av det nötkött som produceras där exporteras.

– Vi har inte fått information om att det sjuka polska köttet ska ha nått Sverige, säger Lukas Linné på Livsmedelsverket till SVT Nyheter.

Inom EU finns ett varningssystem där man informerar varandra om livsmedel som inte håller måttet eller är smittat av sjukdomar. För export av kött krävs certifiering enligt internationell standard.

Sjuka djur säljs via nätet

Enligt de polska journalisterna pågår handel med sjuka djur via internet i Polen. Reportrar har kontaktat människor som vill sälja sjuka djur, och uppskattar att det finns 300 personer som ägnar sig åt denna illegala handel.

Ytterligare två slakterier i Polen misstänks för liknande hantering, enligt uppgifter i The Guardian,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polska köttfusket

Mer i ämnet