Foto: Scanpix

Turister med EU-kort blir nekade vård i Spanien

Publicerad

Vissa sjukhus i Spanien nekar turister som sökt vård med EU-kortet. Nu har EU-kommissionen inlett rättsliga åtgärder mot landet.

Europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) ger dig som turist rätt till samma vård som en medborgare i det EU-land du besöker. Detta inkluderar läkarbesök, recept och sjukhusvistelser.

Men nu har hundratals klagomål nått EU-kommissionen där turister påstår att sjukhus i Spanien har nekat kortet när de sökt vård i landet. Istället har sjukhusen sagt att turisterna i efterhand ska återkräva betalningen för behandlingen hos sin reseförsäkring, skriver BBC i dag.

Försäkringskassan känner till problemet

EU-kommissionen, som kontrollerar att länder följer EU:s lagstiftning, har nu reagerat och inleder rättsliga åtgärder mot landet.

På Försäkringskassan känner man till problematiken.

– Problemet är inte okänt för oss. Det här är en diskussion som pågår i Revisionskommittén, säger Carina Söderberg, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan, till SVT Nyheter.

EU-kommissionen inleder åtgärder mot Spanien

Kommissionen har formellt begärt att få information i ärendet från den spanska regeringen. Detta är ett första steg i ett förfarande som i slutändan kan leda till böter.

Spaniens hälsomyndighet svarar att regeringen nu kommer att undersöka alla ärenden som presenterats.

EU-kortet ger dig inte rätt till privatvård och inte heller planerad vård, där hela syftet med resan varit att söka vård.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om kortet och vilka regler som gäller vid utlandsresor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer