Sjukhussjuka vanligare än man trott

Uppdaterad
Publicerad

Allvarliga och dödliga infektioner som orsakas av gula stafylokocker är vanligare än man hittills trott. Varje år insjuknar 3 000 svenskar, visar ny forskning.

Den gula stafylokocken, även kallad sjukhussjukan, är vanlig. Ungefär 20 procent av svenskarna bär bakterien i näsan och på huden, utan att den orsakar en infektion. Bland vårdpersonal är bärarna ännu fler. Oftast är bakterien ofarlig, men om den går in i kroppen via sår kan den orsaka exempelvis blodförgiftning.

1.000 fler än man trott

En studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att allvarliga infektioner drabbar 3.000 personer varje år, 1 000 fler än man tidigare trott. Under två år undersöktes samtliga allvarliga fall i Skaraborg. 157 patienter ingick i studien, som visade en dödlighet på 20 procent.

-Riskgrupper är framförallt äldre och dialyspatienter, säger överläkare Gunnar Jacobsson, som gjort studien, till TT.

Han tycker att sjukvården borde bli bättre både på att hitta drabbade patienter och att informera allmänheten om bakterierna. Jacobsson förespråkar även ett vaccin, något som inte finns i dag.

Vaccin fungerar

-Den allmänna uppfattningen är att ett vaccin inte fungerar. Men vår forskning visar att de patienter som hade antikroppar klarade sig bättre, säger han. Bästa sättet att skydda sig mot sjukhussjuka är att hålla god hygien, speciellt om man har öppna sår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.