Bl.a. blir det en tidsgräns på ett år för sjukpenning, med möjlighet till förlängning i högst 18 månader.
Vid förlängd sjukpenning sänks ersättningen från 80 till 75 proc. Samtidigt ändras beräkningsgrunden för sjukpenninggrundande inkomst.
Regeringen satsar också på en rehabi- literingsgaranti samt skatterabatt för den som anställer en person som varit långtidssjukskriven.
Tusentals berörs
Regeringens förslag om sänkt sjukpenning från och med tolv månaders sjukskrivning innebär i praktiken sänkt ersättning för tusentals personer, visar statistiken från Försäkringskassan.
Historiskt sett går hälften av dem som är sjukskrivna i mer än ett år så småningom över i förtidspension, eller sjuk- och aktivitetsersättning som det heter. Många har varit sjukskrivna under en betydande tid innan de får den lägre ersättningen.
I dag har 73.000 personer varit sjukskrivna i mer än ett år. Av dem som 2006 hade varit sjukskrivna i mer än ett år gick 32.000 så småningom över i sjuk- och aktivitetsersättning, som alltså innebär att ersättningen sänks från 80 procent till 64 procent. Av dem hade 20.000 varit sjukskrivna i mer än två år.
Ett fåtal personer, 5.000 personer, gick från sjukskrivning till sjuk- och aktivitetsersättning före det första sjukskrivningsåret var slut.
Nya beräkningsgrunder
Regeringen vill att den sjukpenninggrundade inkomsten (SGI) i framtiden ska bygga på historisk inkomst snarare än uppskattad inkomst. Redan vid förra årsskiftet ändrades beräkningsgrunden så att inkomsten multipliceras med 0,989. Från den 1 januari 2008 ska inkomsten i stället multipliceras med 0,97 vilket enligt regeringen bättre motsvarar den genomsnittliga historiska inkomsten under året.
Ändringen ger en besparing på runt 1,1 miljarder kronor i sjuk- och föräldraförsäkringen. Den sjukpenninggrundade inkomsten ligger också till grund för andra ersättningar, som tillfällig föräldrapenning, havandeskapspenning, närståendepenning, rehabiliteringspenning, smittbärarpenning och arbetsskadesjukpenning.
”LAS sätts ur spel”
Regeringens idé om en rehabiliteringskedja innebär i praktiken att lagen om anställningsskydd (LAS) sätts ur spel och att arbetsgivare kan säga upp anställda efter sex månaders sjukskrivning, hävdar LO:s vice ordförande Erland Olauson.
TCO-ordförande Sture Nordh välkomnar en satsning på att företagshälsovården, men är kritisk till att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot den övriga arbetsmarknaden efter sex månader.
Så stor blir skillnaden
• Den som har en svensk genomsnittslön på 25.000 kronor i månaden har en årslön på 300.000 kronor. Det vill säga 822 kronor per dag.
• För att räkna ut den ”sjukpenning-grundande inkomsten”, SGI, så måste man i dag multiplicera genomsnittslönen – 822 kronor per dag – med
faktorn 0,989. Det blir 813 kronor per dag.
• Sjukpennning i dag är 80 procent av detta, dvs 650 kronor.
• Från årsskiftet ska den här faktorn i stället vara 0,97 – alltså nästan två procent-enheter lägre än i dag.
• Då blir den SGI i stället 797 kronor.
• Sjukpenning är då 80 proc av detta, dvs 638 kronor.
• Men, den som är sjuk längre än ett år kommer endast att få 75 procent av sin SGI, dvs 598 kronor.