En man misstänks ha publicerat uppgifter från kvinnors gynjournaler på Instagram. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

La ut gynuppgifter – på Instagram

Uppdaterad
Publicerad

En undersköterska i Skåne misstänks ha tagit fram uppgifter från flera kvinnliga gynpatienter och sedan lagt ut de känsliga uppgifterna på Instagram.

En man som varit anställd som undersköterska på en vårdinrättning i Region Skånes regi misstänks för att ha tagit fram uppgifter från 63 kvinnors gynjournaler och lagt ut känsliga uppgifter på Instagram, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

– Jag ser allvarligt på det här och det är helt oacceptabelt, säger mannens tidigare arbetsgivare till SVT Nyheter.

Mannen greps i slutet av januari och omhäktades på torsdagen misstänkt för bland annat grovt dataintrång, grovt olaga integritetsintrång och brott mot tystnadsplikten.

– Han har gått in i journaler där han inte borde vara. Vi avslutade hans anställning direkt när vi fick reda på vad han gjort från en av klinikerna där han slagit på patienter, säger den tidigare arbetsgivaren.

Har han gått in i några journaler hos er?

- Nej, det är inget som vi har sett i våra loggkontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.