”Det kan vara väldigt bra att göra saker tillsammans med andra som har samma problem, de vågar kanske leka och ta för sig på ett annat sätt än de brukar. Men som metod räcker det inte. Det här är bara en vecka – ska man gå ner i vikt och hålla det så är det år vi pratar om”, säger professor Claude Marcus i SVT:s Aktuellt. Foto: SVT

”Sjukvården hjälper inte barn med fetma”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska sjukvården har misslyckats med att ta hand om de barn som lider av fetma. Det menar Claude Marcus, expert på barnfetma. – Det är synd om de här barnen, säger han.

Ett sommarläger för feta och överviktiga barn som det som startats utanför Ängeholm är ett väldigt bra initiativ och en kick för många barn – men det räcker inte som metod för att få barnen att gå ner i vikt. Det menar Claude Marcus, professor och barnfetmaexpert vid Karolinska institutet.

– Det kan vara väldigt bra att göra saker tillsammans med andra som har samma problem, de vågar kanske leka och ta för sig på ett annat sätt än de brukar. Men som metod räcker det inte. Det här är bara en vecka – ska man gå ner i vikt och hålla det så är det år vi pratar om, säger han i SVT:s Aktuellt.

Krävs hjälp av sjukvården

För att de unga ska klara av att gå ner i vikt krävs att sjukvården tar vid och ger dem långsiktig hjälp. Det är inte säkert att barnen som gått lägret kommer att få den hjälpen, även om arrangörerna hoppas på det.

– Det krävs kontinuerlig uppföljning hos sjukvården. Man ska få hjälp och stöd att väga sig, få uppmuntran att sköta kosten bra, röra på sig mer och minska på guldkanten lite – det här vi alla talar om och som är så jättesvårt, säger han.

En unik sjukdom

Claude Marcus menar att barnfetma är en unik sjukdom eftersom det är den enda sjukdomen som sjukvården inte klarar av att behandla på rätt sätt.

– Den här gruppen har traditionellt sett inte fått hjälp av sjukvården, de har inte uppfattats som sjuka. Men nu vet vi att det här ökar risken för framtida sjukdom och död väldigt mycket, så det finns definitivt skäl till det.

Borde man satsa mer på att ta hand om de här barnen?

– Man borde satsa mycket, mycket mer. Alla barn med fetma i sex- sjuårsåldern borde få hjälp men så är det verkligen inte. Det är synd om de här barnen, gruppen har ökat så mycket samtidigt som sjukvården har fått allt mer knappa resurser.

Vad ska man göra om man är förälder till ett överviktigt barn?

– Man ska tjata och tjata och tjata för då kan man få hjälp. Ge inte upp utan kräv den hjälp du ska få. Det är deppigt, men det är så man måste göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.