Foto: Oscar Fries, SVT

Sjukvården pressas hårt av den ökade smittspridningen av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Både planerade och akuta operationer minskade kraftigt under jul och nyår, visar SVT:s kartläggning.

I Jönköping har ändtarms- och prostatacancer skjutits upp i flera veckor.

– Vi har aktiverat krislägesavtalet, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör i Region Jönköping.

Den andra vågen av pandemin har gjort att operationer inte har kunnat genomföras eftersom vårdpersonal har behövt prioriteras till covidsmittade.

SVT tagit del av de senaste siffrorna från svenskt perioperativt register, SPOR , som visar att de planerade operationerna under jul och nyår var drygt 80 procent färre än normalt. När det gäller akuta operationer genomfördes 20 procent färre än vad som är vanligt.

”Mycket tuff situation”

Situationen är svår i flera regioner som SVT pratat med under lördagen.

– Vi har haft en mycket tuff och ansträngd situation, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

På regionens sjukhus är det exempelvis knä- och höftoperationer som skjutits upp på grund av omprioriteringen.

Men det kan finnas fall med canceroperationer som flyttats fram då det bedömts att det inte finns någon medicinsk risk för patienten.

Canceroperationer flyttas fram

Samtliga 21 regioner har en ansträngd eller mycket ansträngd situation, enligt en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

I exempelvis Uppsala och Jönköping har canceroperationer påverkats eller skjutits upp.

Sjukvårdsdirektör Martin Takac säger att operationer gällande ändtarms- och prostatacancer har flyttats fram. Inom några veckor hoppas han att de kan betas av i normalt takt igen.

Vad får det för konsekvenser för patienterna?

– Vi bedömer att rent medicinskt är det inte fara för prognosen i dagsläget. Däremot är det mycket tråkigt för en patient att behöva vänta på kirurgi när man har en så allvarlig diagnos, säger han.

Kan förlänga personalens arbetstid

För att hantera den ansträngda situationen har region Jönköping i veckan aktiverat krislägesavtalet. Från måndag kan de förlänga vårdpersonalens arbetstid, mot en högre ersättning.

– Det gör att vi kan börja operera betydligt mer från och med måndag, säger Takac.

Hur skulle du vilja beskriva situationen i er region?

– Det är ett mycket allvarligt läge. Vi ser en ökande smittspridning. Vi hanterar det med att kontinuerligt öppna fler vårdplatser. Vår covid-iva har varit full i omgångar – vi har ökat den med 200 procent mot normal kapacitet.

Har din operation ställts in eller skjutits upp? Hör av dig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.