”Sjukvården toppar väljarnas priolista men avgör sällan val”

Publicerad
Analys ·

Sjukvården har varit en av väljarnas viktigaste frågor sedan slutet av 1990-talet. Ändå lyckas partierna sällan få till en skarp partipolitisk konflikt om sjukvården i riksdagsvalen.

Möjligen är förutsättningarna bättre denna gång när vänstersidan än en gång blåser till strid om privatiseringar medan KD och SD driver på för ett förstatligande.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Sverige är ett av de länder i EU som lägger mest pengar på hälso-och sjukvården. Ändå finns stora brister när det gäller tillgänglighet och likvärdighet över landet, vilket Uppdrag Granskning har visat. Till det kommer två år av pandemi som satt sjukvården under hård press.

På pappret finns alltså potential för det parti som vill göra sjukvården till årets stora valfråga. Men trots frågans betydelse verkar det svårt att övertyga väljarna. En knapp fjärdedel tycker att Socialdemokraterna har bäst politik, enligt Novus, vilket ger partiet en klar ledarposition. Men en betydligt större andel, 34 procent, kan inte uppge något parti alls.

Vården – Val 2022

Okunskap hos väljarna

En förklaring är att ansvaret för sjukvården ligger på regionerna, något som knappt hälften av väljarna känner till. Dessutom är kunskapen om regionpolitiken låg, drygt sju av tio kan till exempel inte ange vad som skiljer partierna åt i sjukvårdspolitiken.

Sjukvården är heller ingen fråga som väljarna enkelt kan vara för eller emot som exempelvis invandring eller höjda skatter.

Sammantaget minskar det möjligheten att få till en tydlig partipolitisk konflikt med tillräcklig nerv för att avgöra hur väljarna lägger sin röst. Möjligen blir det annorlunda i årets val. Kristdemokraterna, som dominerar frågan på högersidan, lägger sitt krut på löftet om “århundradets vårdreform” där ansvaret för sjukvården flyttas från de 21 regionerna till sex statliga sjukvårdsregioner. En gigantisk förvaltningsreform som skulle ta lång tid att genomföra och som få väljare nog inser vidden av. Men för ett litet parti som KD kan det vara en vinnarfråga som kan bidra till att de tar väljare från Moderaterna, precis som 2018. Enligt den senaste mätningen från SOM-institutet tycker en klar majoritet, 70 procent, att det är ett bra eller mycket bra förslag att låta staten ta över ansvaret för sjukvården.

S ser nya möjligheter

Även Socialdemokraterna förbereder sig för en valrörelse där sjukvården är en av huvudfrågorna. Under parollen “ta tillbaka kontrollen över välfärden” planerar S att gå till val på bättre villkor för vårdanställda, förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar och ett stopp för privatiseringar av akutsjukhus. De löftena fanns med även 2018 men då gav de klen utdelning, Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta regionval någonsin. Men nu, när väljarkåren blivit än mer negativ till vinster i välfärden ser riksdagens största parti nya möjligheter.

Akilleshälen för regeringen är vårdköerna. En valrörelse där oppositionen lyckas trumma igång ett missnöje med ökade väntetider kan göra att frågan inte blir den vinnarfråga för S som den traditionellt har varit. För att förhindra det vill S blåsa liv i den klassiska konflikten mellan skattesänkningar och välfärd. Det går inte att korta vårdköerna och samtidigt sänka skatten som de ”högerkonservativa” vill är ett budskap som lär upprepas i valdebatten.

M har sjukvårdsfrågan mot sig

Ett parti som däremot inte är så sugna på en valrörelse om sjukvården är Moderaterna. Inte bara för att de har lågt förtroende i frågan utan också för att de vet att sjukvårdsfrågan främst gynnar S och inte bidrar till att dra väljare från andra sidan blockgränsen vilket krävs om det ska bli ett maktskifte.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet