Polisforskaren Patrik Thunholm. Foto: SVT

”Sjukvården vill inte ta itu med det”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av dem som dött i landets arrester hade kunnat räddas om de hade fått komma till sjukhus, visar SVT:s granskning. – Man blir bedrövad, säger polisforskaren Patrik Thunholm.

Patrik Thunholm, polis och polisforskare som själv jobbat med att ta emot personer just i den här situationen vid polisens arrest,menar att det är komplicerat för polisen att göra de bedömningar som krävs.

– Lagen är tydlig: polisarresten ska vara det absolut sista alternativet. Men frågan är om det handlar om resurser, att det är en ekonomisk fråga. Jag har ju själv vid några tillfällen varit med om att sjukvården inte vill ta itu med det här, det är något som faller i knäet på polisen.

Thunholm menar att fler borde föras över till vård istället för till polisarresten.

– Istället som fallet är i dag, när nästan 90 procent ”vårdas” i polisarresten, så bör det ske en utbyggnad av till nyktringsenheter. Man blir bedrövad att människor ska behöva sätta livet till, särskilt om det rör sig om en ekonomisk fråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet