Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR, menar att det är viktigt att följa prioriteringsordningen oavsett om det är pressat läge att hinna använda upp vaccindoserna. Foto: SVT

Sjukvårdschefen: Måste finnas lokala rekommendationer

Publicerad

Prioriteringen för vaccinationerna har frångåtts i åtta av 21 regioner. På flera håll har kommunchefer och andra högt uppsatta vaccinerats före de äldre och sjukvårdspersonal. Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR, säger att regioner ska följa prioriteringsordningen även när det är tidspress på att använda upp vaccinerna.

De som deltar i vaccineringen av befolkningen ska följa prioriteringsordningen enligt vilken de mest utsatta och sjukvårdspersonal ska vaccineras först, men i åtta av 21 regioner har ordningen frångåtts. På flera håll har chefer och högt uppsatta personer vaccinerats före de som behövt det mer.

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR, säger att ordningen ska följas men att det har funnits olika skäl till varför man frångått den vid tillfällen då det har skett.

Coronapandemin

– Ibland har man gjort prioriteringar i verksamheter där man medvetet lyft upp chef och ledningen och vaccinerat dem. Det följer inte prioriteringsordning som ligger. Sen verkar många av de här fallen vara när man har haft doser över och inte vetat hur man ska hantera det och då har man vaccinerat personer som funnits nära till hands.

”Måste finnas lokala rekommendationer”

Emma Spak säger att regionerna jobbar med att ta fram ordentliga riktlinjer för hur man ska hantera så kallade restdoser och samtidigt följa prioriteringsordningen.

SKR kommer inte att göra någon precisering av rekommendationerna, annat än att poängtera att man ska följa den prioriteringsordning man har kommit överens om.

– Sen hur man ska göra rent praktiskt för att få det här restdosarbetet att fungera, det måste man ha en lokal rekommendation för. Det beror på hur man har valt att rigga sina vaccinationer.

”Bra lösning i Filipstads kommun”

I Filipstads kommun har man löst problemet genom att upprätta en lista på alla över 70 år som kan ringas in med kort varsel om någon som skulle ha vaccinerats inte dyker upp. Emma Spak säger att det är ett bra sätt att ta tillvara på restdoserna och samtidigt följa ordningen.

– Om man använder en stand-by-lista och ändå inte får in nån i prioriteringsordningen ska man kontakta en vaccinsamordnare och stämma av hur man ska använda de sista doserna. Man ska tänka på att de sista doserna kan komma med väldig tidspress. Pfizers vaccin måste användas inom sex timmar efter att man har blandat det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet