Foto: TT

”Tydligt exempel på korruption”

Uppdaterad
Publicerad

Att chefer inom Eskilstuna kommun gett vaccin till anhöriga är mycket allvarligt, enligt Transparency International.

– Det är ett tydligt exempel på korruption, säger Ulrik Åshuvud, organisationens svenske ordförande.

Transparency International bevakar korruption i världen och har tidigare varnat för att pandemin innebär en ökad risk för korruption. Man ser allvarligt på det som inträffat i Eskilstuna.

 – Det är ett tydligt exempel på korruption: Man har utnyttjat sin ställning för egen vinning. Det riskerar att skada förtroendet för vaccinationsprocessen, säger Ulrik Åshuvud.

Skapa tillit

Han understryker vikten av transparens. Särskilt nu när flera regioner vittnar om vaccinbrist. Det kommer att öka efterfrågan på vaccin och därmed ett ”vanligare” liv för den enskilde. 

– En nyckel är information. Alla skeenden, åtgärder och beslut måste förklaras, det ger trovärdighet och skapar tillit. Som i fallet i Eskilstuna: där måste kommunen gå ut med så mycket information som möjligt och förklara varför det blev så här.

Att tilliten till offentlig sektor generellt sett är hög i Sverige, i en internationell jämförelse, får inte invagga oss i tron att korruption kopplad till pandemin inte kan ske här, säger Ulrik Åshuvud. 

– Det är oerhört viktigt att de som jobbar med vaccineringarna agerar på ett sätt så att det inte uppfattas som att man utnyttjar sin ställning.

Svart marknad

TT: Hur ser du på risken att det uppstår en svart marknad för vaccin mot covid-19? 

– Svårt att säga när det gäller Sverige. Men i länder där kontrollsystemet är sämre, absolut. Den risken kommer att öka ju fler doser som blir tillgängliga.

– Men är det så enkelt som i Eskilstuna att vaccinet hanteras fel, då kan kontrollen ifrågasättas även här. Det positiva är att någon har reagerat och sagt ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.