Hur tänker kommunen om det som har inträffat och hur kommer man att arbeta framöver? Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun, svarar på frågorna. Foto: Johan Nilsson/TT

Eskilstuna kommun: Fler chefer har låtit vaccinera sina anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare tre chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna har låtit vaccinera sina anhöriga mot covid-19. Detta visar en intern utredning som drogs igång efter SVT:s avslöjande om ett liknande fall i förra veckan.

Det var i fredags som vi rapporterade om att en chef på ett äldreboende i Eskilstuna låtit vaccinera närstående mot covid-19, i stället för att ringa in personal. Regeln är att de doser som blir över när man vaccinerat de boende ska erbjudas till personal. Finns fortfarande vaccin kvar därefter ska ledig personal ringas in för att erbjudas vaccinering. 

Nu skriver kommunen att en intern granskning visar att det finns ytterligare fall där chefer inom förvaltningen låtit vaccinera sina anhöriga.

– Det är ytterligare tre fall som kommit fram i granskningen, säger Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun.

Kommer att utredas

Enligt Movitz handlar det om ett annat boende i kommunen och man har ännu inte har full kunskap om vad som hänt. Detta kommer dock att utredas nu.

Hur många doser har getts till anhöriga?

– Totalt handlar det om en handfull doser. Det är väldigt få i det stora sammanhanget, men det ursäktar ingenting, säger Carl-Fredrik Movitz.

”Kan skada allmänhetens förtroende”

Förvaltningschef Johan Lindström säger, enligt pressmeddelandet, att han har förståelse för att pressade situationer kan uppstå vid vaccineringstillfällen. Detta då det behöver gå fort och att man inte vill att några doser ska gå till spillo.

– Det är dock väldigt viktigt att man i dessa situationer inte agerar på ett sätt så att det kan uppfattas som att man skaffar sig fördelar på grund av den position man har. Det kan skada allmänhetens förtroende för vård- och omsorgsförvaltningen. Därför måste vi nu noga utreda vad som har hänt, säger Lindström.

Efter medias bevakning har nu en privatperson i Stockholmsområdet anmält Eskilstuna kommun till Justitieombudsmannen. Personen anser att JO borde utreda om kommunen har agerat olagligt.

Har du ett tips kopplat till coronavaccineringen? Hör gärna av dig till oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.