Foto: TT

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström sjukskriver sig

Gabriel Wikström (S) sjukskriver sig från sitt uppdrag som sjukvårdsminister. Orsaken är symtom på utbrändhet.

Gabriel Wikström (S) sjukskriver sig från sitt uppdrag som sjukvårdsminister. Det skriver Dagens Nyheter.

Orsaken är att han har haft symtom på utbrändhet.

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat, säger Gabriel Wikström, till DN.

Han beskriver för tidningen att han känt av spänningshuvudvärk och hjärtklappning och att han har haft svårt att sova samt känt av en stor och onormal trötthet.

Har varit utbränd tidigare

Detta är inte första gången som Gabriel Wikström drabbats av liknande symptom. Redan som 23-åring drabbades han av utmattningsdepression. Då tog det omkring två år för honom att bli återställd.

Denna gång säger dock Wikström att han inte är deprimerad utan att det är stressrelaterat.

– Jag är trött men inte nedstämd. Jag tror att jag lyckades dra i handbromsen tidigare än vad jag gjorde förra gången, säger han till DN.

Gabriel Wikström var tidigare ordförande för SSU och blev som 29-åring år 2014 utsedd till minister med ansvar för sjukvård samt folkhälso- och idrottsfrågor.

Skriver själv på Facebook

Efter att gymnasieminister Aida Hadzialic fick avgå efter en rattfylla förra året har Gabriel Wikström varit den yngste ministern i Stefan Löfvens röd-gröna regering.

På Facebook skriver han själv så här om sjukskrivningen:

”Under en tid tillbaka har jag känt en stor och onormal trötthet. Jag vet hur viktigt det är att inte bara köra på, därför har jag tagit varningssignalerna på allvar och tillsammans med sjukvården bestämt att det är dags att dra i handbromsen för att undvika att bli utbränd.”

Annika Strandhäll tar över

Han skriver även att han hoppas kunna vara tillbaka så snart som möjligt.

Gabriel Wikström är sjukskriven från och med fredagen för stressrelaterade symptom. Han säger till Dagens Nyheter att han ska vara sjukskriven två veckor i taget och att han hoppas att det inte ska ta så lång tid som två år, som det gjorde förra gången, innan han är tillbaka på jobbet.

– Jag ska ha vidare samtal med min läkare och det är troligt att det blir mer än två veckor, förmodligen till någon gång i sommar, säger han till DN.

Har berättat öppenhjärtigt om depression

Gabriel Wikström har själv propagerat för att man ska kunna prata öppet om ohälsa. Bland annat ställde han upp i en öppenhjärtig intervju med Kit om hur han tidigare har varit deprimerad och utmattad.

Då beskrev han bland annat sitt tillstånd såhär:

– Till slut har man bara de negativa tankarna kvar, man har ingen lust till det man tidigare tyckte var det roligaste i världen. Det är som att hamna i ett bottenlöst hål.

När DN frågar hur det nu känns att prata om sjukdomen svarar Wikström:

– Det är lite jobbigt. Nu är jag mitt uppe i det och har inte byggt upp någon riktig distans till det.

Han säger även att ambitionen är att komma tillbaka till sitt uppdrag som minister.

Statsrådet och departementschefen Annika Strandhäll tar över hans arbetsuppgifter under sjukskrivningen.

Fakta Gabriel Wikström

Visa

Gabriel Wikström är född 1985 och bor i Västerås.

Sedan 2014 är Gabriel Wikström minister med ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor. Han var ordförande för SSU mellan år 2011 och 2014. Han har tidigare bland annat studerat statskunskap och nationalekonomi vid Uppsala Universitet. Wikström har även en bakgrund som kommunpolitiker i Västerås.

Efter valet 2014 blev han känd som ”snyggministern” i Turkiet. Gabriel Wikström har ett barn och ytterligare ett barn är på väg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer