Med Reventberg har bland annat varit chef för Västerbottensteatern i Skellefteå. Foto: Patrick Sörquist / TT

Nationalteatern-grundaren Med Reventberg är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren och Nationalteatern-grundaren Med Reventberg är död.

Hon blev 73 år gammal.

– Hon var en fantastisk teatermänniska. Hon var unik på många sätt, säger vännen och Nationalteaterkollegan Hans Mosesson.

Med Reventbergs anhöriga bekräftar för Kulturnytt att skådespelaren har gått bort.

Hon är bland annat känd för rollen Undis i Ronja Rövardotter och Ortrud i tv-serierna om Kurt Olsson, som gjorde henne folkkär. 

Vännen och Nationalteaterkollegan Hans Mosesson, känd som ”Ica-Stig”, beskriver henne med varma ord, och konstaterar att hon var en fantastisk teatermänniska.

– Hon visste redan när vi träffades, när vi var knappt 20 år och jobbade ihop på slutet av 60-talet, så visste hon precis vad hon skulle göra, och det har hon genomfört. Hon var otrolig, inte minst när det kom till barnteater som var hennes paradgren, säger Hans Mosesson till SVT Nyheter.

– Samtidigt var hon briljant i repliken, klar och fräck. Det finns inte så många i Sverige som man kan beskriva med ordet komedienn, men hon visade många gånger i våra uppsättningar på Nationalteatern att hon var det. Hon var unik på många sätt.

”Skrivit teaterhistoria”

Med Reventberg var även med och bildade Nationalteatern på 70-talet. 1988 medverkade hon också i underhållningsprogrammet Fådda blommor, som just nu finns att se på SVT Play. Tillsammans med bland andra Lars Brandeby, Anki Rahlskog och Hans Wiktorsson, som hon också var gift med.

Mellan 2005 och 2013 var hon verksam som konstnärlig ledare och teaterchef på Västerbottensteatern i Skellefteå.

– Jag skulle vilja påstå att hon har skrivit teaterhistoria, i allra högsta grad med uppsättningar för barn och ungdomar som hon har skrivit och deltagit i, säger Hans Mosesson.

Skådespelaren Simon Norrthon skriver om Med Reventberg och hennes betydelse i ett inlägg på Facebook, och avslutar med orden:

”Se gärna dokumentären om Nationalteatern och minns de konstnärer som gått före oss. Tack Med Reventberg, mina tankar går till Din familj.”

Med Reventberg blev 73 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.