Foto: TT

Skadesvamp hotar att slå ut bananerna

Publicerad

En av våra mest populära frukter, bananen, är hotad. En svampsjukdom sprider sig över stora delar av världen och i framtiden kan bananerna som vi köper i butikerna försvinna.
– Vi måste hitta en ny banansort, säger Jonathan Yuen professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Det är en variant av svampsjukdomen Panamasjukan, kallad TR4, som bekymrar forskare över hela världen. Varianten är mycket svår att bekämpa och angriper den sort som vi äter i Sverige – Cavendish.

– Svampen lever i marken under flera år. Den ligger och väntar till bananrötterna kommer förbi, säger Jonathan Yuen.

Svårt att skydda

Forskarna gör vissa framsteg med att hitta ett skydd mot svampen. Men ett kemiskt eller biologiskt bekämpningsmedel finns inte just nu. Och att ta fram en ny typ av banan som är resistent mot sjukdomen är svårt, dyrt och tar lång tid.

– Man kan inte korsa den banansorten som finns i butikerna, det finns inga fröer i de bananerna. Så man måste gå tillbaka till ursprungsplantorna för att korsa dem och få en banansort som liknar den vi har i dag, säger Jonathan Yuen vid SLU.

Sprider sig över världen

Hittills har Panamasjukan spridit sig till Asien, Afrika och Australien. Svampsjukdomen slår ut odlingar och många länder informerar om vikten av att skydda ägorna. I Australien hägnas stora arealer in.

– Även i exempelvis Ecuador hägnar man in plantage. Man måste till exempel ha särskilda skor för att komma in. Och då finns inte ens sjukdomen på den kontinenten ännu, säger Jonathan Yuen.

Export hotad i Latinamerika

80 procent av exporten av bananer till Europa kommer från Latinamerika. Dit har inte sjukdomen kommit ännu, men enligt forskarna är det bara en tidsfråga.

– Det handlar mer om när den kommer dit och inte om. Den här typen av svampar kan ibland begränsas, men förr eller senare kommer de dit, säger Jonathan Yuen vid SLU.

Kommer vi ha bananer i framtiden?

– Jag tror vi kommer ha det. Men de kanske inte ser ut som de vi har i dag och de kommer inte att smaka likadant.

Fakta – Panamasjukan

Visa

Den nya varianten av Panamasjukan som hotar bananerna kallas för TR4. Den sprids främst via svampar som förs in av besökare eller arbetare på plantager via jord på exempelvis skorna.

Panamasjukan attackerar bananernas rotsystem och sprider sig till växtens vävnader. Det första symtomet är gulfärgade blad som senare blir bruna och torra.

FN:s livsmedels – och jordbruksorganisation FAO uppmanar alla bananodlare över hela världen att förstärka kontrollen av de odlingar som finns. Bland annat med desinficering av fordon som åker in på plantager.

TR4 har ännu inte kommit till Latinamerika där 80 procent av alla bananer som exporteras ut i världen odlas.

En äldre version av Panamasjukan slog ut banansorten Gros Michel i Latinamerika på 50-talet. Det var dåtidens vanligaste banan i Sverige. Då började man odla banantypen Cavendish i stället som nu alltså hotas av en ny variant av Panamasjukan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer