Enligt studien fanns det potentiellt skadliga ämnet i solskydd från flera välkända varumärken. Illustrationsbild. Foto: Erik Simander/TT

Ny studie: Skadligt ämne utvecklas i solkräm efter ett år

Uppdaterad
Publicerad

Ett hormonstörande och misstänkt cancerogent ämne har hittats i solkräm som åldrats ett år, visar en ny studie.

Enligt Läkemedelsverket och hudvårdsföretagens branschorganisation är det ingen fara för konsumenter, men forskarna menar att industrin borde tillämpa försiktighetsåtgärden.

Forskare vid universitetet Sorbonne har undersökt solkräm som innehåller uv-filtret octocrylene. Forskarna åldrade produkterna artificiellt så att tiden motsvarade ett år. De fann då en förorening i solkrämen i form av det hormonstörande och misstänkt cancerogena ämnet bensofenon.

– Bensofenon kan vara skadligt för huden. Det frigörs fria radikaler från ämnet, speciellt när det exponeras för solljus. Vi vet från djurförsök att ämnet är cancerogent, säger Didier Stein, en av forskarna bakom studien från universitetet Sorbonne i Frankrike.

Läkemedelsverket: Respektera hållbarhetstiden

Enligt studien fanns det potentiellt skadliga ämnet i solskydd från flera välkända varumärken som L’oreal, Garnier och LaRoche Possay.

Men enligt branschorganisationen behöver konsumenter inte vara oroliga. 

– All typ av data kring ämnena för att påvisa att de är säkra måste myndigheterna själva ha. Försiktighetsprincipen är redan inbyggd i lagstiftningen, säger Olof  Holmer, vd på Kosmetik- och hygienföretagen.

Även Läkemedelsverket menar att alla solskydd som finns på marknaden är säkra. Men de uppmanar konsumenter att respektera hållbarhetstiden.

– Har ett företag fastställt att produkten är säker i tolv månader, då kan det vara svårt att veta vad som händer därefter. Det är utanför vad de har bestämt är hållbarhetstiden, säger Elmira Tavoosi, toxikolog på Läkemedelsverket och utredare kring solskyddsprodukter.

Forskaren: ”Skulle aldrig använda”

Just nu utreder EU om bensofenon ska klassificeras som cancerogent eller inte. Enligt Läkemedelsverket är lagstiftningen som ska skydda konsumenter från skadliga ämnen gedigen.

Uv-filtret octocrylen är känt för att störa ekosystemet i havet och är därför helt förbjudet att använda på platser med känsliga korallrev, som Marschall- och Virginöarna.

– Jag skulle aldrig använda solkräm som innehåller octocrylen av två anledningar. Dels för att det kan utveckla bensofenon, dels för att det stör det marina livet, säger forskaren Didier Stein.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Chemical Research in Toxicologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.