Foto: TT

Skånepolisen: Färre flyktingar vid gränskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen, då id-kontrollerna infördes, minskade antalet flyktingar vid gränskontrollerna kraftigt. Det uppger polisen i Skåne.

Id-kontrollerna vid Kastrups flygplats har bara varit igång i drygt ett dygn. Men polisen säger att effekten hittills varit tydlig.

– Ja, det har märkts av betydligt. Vi hade inte mer än 50 personer i går, dygnet innan kom 227 personer, säger Ewa Gun-Westford vid Skånepolisen.

”Försökt ta andra vägar”

Utöver id-kontrollerna vid Kastrup ska giltiga id-handlingar också visas upp på samtliga bussar och färjor som går mellan Danmark och Sverige. Om ett giltigt id inte finns, får personen ifråga inte kliva på bussen eller färjan.

Efter ett dygn är det svårt att dra några slutsatser om hur situationen kommer att utvecklas, säger Ewa Gun-Westford.

– Vi har till exempel sett att några har försökt ta andra vägar.

Oklart effekt på asylansökningar

Hur den förstärkta gränskontrollen påverkar antalet flyktingar som söker asyl är ännu för tidigt att säga, enligt Johanna Måhlén vid Migrationsverkets presstjänst.

– Alla asylsökande anländer inte det dygn som de registreras. Rimligtvis ger id-kontroller någon form av effekt eftersom många flyktingar saknar id-handlingar. Men vi har ännu inte gjort någon specifik analys av den 4 januari. Siffrorna kommer inte att säga något förrän om några veckor, när vi kan jämföra en längre period, säger Johanna Måhlén till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.