Försäkringskassan struntar i JO-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Försäkringskassans beslut om förtidspension för att i många fall vara rättsosäkra. Bedömningar från myndighetens egna konsultläkare skrivs nämligen ofta inte ner så att de kan bemötas av den sjuke vid en överklagan, vilket enligt JO är olagligt.

Försäkringskassans avslag av en begäran om sjukersättning, eller förtidspension som det hette tidigare, kan vara helt avgörande för den sjukes livssituation.

Men Försäkringskassan använder många gånger en beslutsmodell som JO anser oacceptabel. Det myndighetens egna konsultläkare säger dokumenteras inte alltid skriftligt, vilket gör att den sjuke inte vet vad det hela grundar sig på. Detta försvårar ett överklagande till domstol då den sjuke helt enkelt inte vet vilka argument som ska bemötas.

”Vi anser inte att det är rättsosäkert”

Men trots skarp JO-kritik redan i februari om att det här sätter rättssäkerheten på spel och att lagen åsidosätts har myndigheten ännu inte avskaffat tillvägagångssättet.

– Vi anser inte att det här är rättsosäkert och att vi bryter mot lagen. Däremot kan vi förbättra vår kvalité och där tar vi till oss de synpunkter som kommer vid olika granskningar, som JO:s,  säger Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan.

Men är det rimligt att brist på skriftlig dokumentation gör att den enskilde inte vet vilka argument han ska bemöta vid ett överklagande till förvaltningsdomstol ?

– När det gäller sånt som kan påverka beslut ska det dokumenteras, säger Eva Nordqvist.

Men det görs ju inte...

– Det JO:s synpunkter handlar om det är att det skett misstag i enskilda ärenden och där är vi som alla myndigheter inte ofelbara, säger Eva Nordqvist.

”Behöver bli bättre”

Enligt JO följer handläggarna i praktiken många gånger inte era riktlinjer om skriftlig dokumentation när konsultläkaren tillför något nytt ?

– Och det är där vi behöver utveckla kvalitén så att vi kan förebygga så att det blir rätt och vi kan alltid bli bättre, säger Eva Nordqvist.

Varför inför ni inte att allt ska vara skriftligt dokumenterat redan nu ?

– Det gäller att hitta en hantering som gör att vi inte förlänger handläggningstider och som gör att vi håller en hög kvalitét, det är en komplex fråga som kräver att vi gör det här med viss eftertanke, säger Eva Nordqvist rättschef på Försäkringskassan.

Här kan du läsa JO:s kritik i sin helhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer