Foto: TT

Transportstyrelsen: Länge misstänkt problemet med psykisk ohälsa bland piloter

Publicerad

Arbetsvillkoren för piloter har hårdnat i takt med den ökande konkurrensen mellan flygbolagen, något som leder till psykisk ohälsa bland piloter enligt en ny rapport. Gunnar Ljungberg vid Transportstyrelsen uppger att man ”länge misstänkt” att problemet finns.

– Vi kommer nu att skärpa vår tillsyn, säger han.

Forskarna har i samarbete med Transportstyrelsen undersökt piloternas arbetsmiljö.

– Vi har länge misstänkt att hårdare konkurrens bland flygbolagen skapar otrygghet och psykisk ohälsa bland svenska piloter, säger Gunnar Ljungberg, avdelningschef för sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen. 

Misstankar bekräftade

Transportstyrelsen säger att de nu har fått sina misstankar bekräftade och därmed ett underlag för att göra riktade inspektioner när det gäller piloternas arbetsvillkor.

De kunde se att de piloter som hade sämst arbetsvillkor hade fler hälsoproblem, som till exempel ångest och depression. Den psykiska ohälsan ledde till fler misstag som i sin tur påverkade flygsäkerheten.

– Vi kommer nu att skärpa vår tillsyn inom de problemområden som studien visar på, säger Gunnar Ljungberg.

Åtgärdsarbete måste ske

Transportstyrelsen vill att flygbolagen går till botten med arbetsmiljöproblemen och ser över sina arbetsvillkor. Och att de tar fram handlingsplaner för hur man ska rätta till det som ligger bakom att piloterna blir sjuka.

Och görs det på ett effektivt sätt vill Transportstyrelsen sprida kunskapen till andra yrkesgrupper.

– Det är väl jättepositivt om åtgärdsarbetet blir så bra att det kan spridas till andra branscher där psykisk ohälsa finns, säger Gunnar Ljungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.