Det finns gott om vapen i Sverige, drygt 622.000 personer är registrerade som ägare till cirka 2 miljoner vapen.
Att svenskarna är väl beväpnade beror på det stora jaktintresset – närmare 80 procent av vapnen är ett jaktgevär.
Det finns även över 100.000 enhandsvapen, varav de flesta pistoler och revolvrar ägs av tävlingsskyttar och aktiva i skytteföreningar.
Varje år sker mer än 300 stölder av vapen, ammunition och sprängämnen – de flesta vid inbrott i bostäder. Enligt polisen finns det tusentals stulna vapen på drift.
Från årsskiftet skärps reglerna för förvaring av vapen. I fortsättningen krävs att de vapenskåp som används följer Rikspolisstyrelsens föreskrifter. Tidigare har det gått att få dispens från regelverket som infördes för tio år sedan.
Många jägare och vapenägare har förvaringsskåp med lås som inte uppfyller dagens krav. Det kostar i många fall lika mycket att byta ut låset som att köpa ett nytt godkänt skåp, som kostar från 3.500 kronor.
-De allra flesta verkar acceptera skärpningen av lagen, säger Seved Wiklund vid Fritid & Vildmarksliv, en av Sveriges största vapenhandlare, till Piteå-Tidningen.
TT
Fakta: Krav på säker förvaring
• Enligt lagen ska alla som äger ett skjutvapen förvara vapnet i säkerhetsskåp eller annat lika säkert utrymme, annars riskerar man böter och riskerar även att få vapenlicensen indragen.
• Vid utgången av 2010 upphör dispensen för att förvara skjutvapen i vissa äldre skåp.
• Vapen ska förvaras i säkerhetsskåp som uppfyller svensk standard SS 3492 eller annat lika säkert förvaringsutrymme. Vid förvaring av ett större antal vapen eller särskilt farliga skjutvapen kan polisen kräva ännu högre säkerhet på förvaringen.
• Äldre skåp som inte är klassade med den nya standarden men som uppfyller säkerhetskraven kan godkännas av polisen om det granskats och godkänts av en certifierad värdeförvaringstekniker.
Källa: Polisen