Skattebetalarna får städa efter Carema – Moderatanknuten PR-byrå hjälpte Stockholms kommun

Publicerad

Ledningen i Stockholms stad har köpt mediahanteringstjänster för flera miljoner av den moderatanknutna PR-byrån Kreab&Gavin Anderson. Kreab har hjälpt Stockholms kommun att sköta Caremaskandalen.

Skattemedel har alltså gått till att låta Stockholms stad putsa Caremas anseende inom äldreomsorgen efter höstens alla skandaler.

Efter att ha granskat alla Kreabs fakturor till Stockholm stad i år framgår det att Kreab gång på gång hjälpt stadshusledningen med politiskt kontroversiella frågor.

För att hantera effekterna av Caremaskandalen begärde stadsledningen via stadsdirektören i oktober kommunikationsrådgivning av Kreab.
Enligt fakturan ingick träning med kamera, framtagande av budskap, planering av anhörigmöte och rådgivning kring mediehantering. Den fakturan hamnade på 155.625 kronor.

Tung moderat beställde
Kreab har en rad kopplingar till moderaterna. Den som för Stockholms stad beställde PR-rådgivningen från Kreab var Stockholmsmoderaternas förre kanslichef, Staffan Ingvarsson, i dag tillförordnad stadsdirektör.

Han beställde rådgivningen från sin gamle partikollega, Bengt Ludvigsson, numera Sverigechef på Kreab och tidigare stabschef för moderaterna.

(M)än styr Kreab
Kreab, som 2009 gick ihop med byrån Gavin Anderson, har en lång historik av samarbete med moderaterna. Bland delägarna och i ledningen för Kreab sitter i dag en lång rad före detta tongivande män med moderat bakgrund.

Byrån startades av tre moderater där Peje Emilsson i dag är delägare och styrelseordförande. För två år sedan gick trafik och stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm, Mikael Söderlund över till Kreab, den tidigare moderatledaren Carl Bildt satt som styrelseordförande i Kreab innan han blev utrikesminister.

Moderaternas tidigare stabschef Bengt Ludvigsson är samme person som i dag är huvudrådgivare åt moderatledda ledningen i Stockholm stad.

Bland övriga anställda som varit aktiva i moderaterna finns till exempel Brysselkonsulterna Georg Danell och Karl Isaksson och seniorkonsulterna Sture Palmgren och Göran Riegnell.

Bland tidigare Kreab-kampanjer finns moderaternas valkampanjer och den sparkade handelsministern Maria Borelius riksdags- och ministervalskampanj.

Kreab har de senaste åren försökt markera avstånd till moderata samlingspartiet. Men personkopplingarna är fortfarande många.

Knut Kainz Rognerud
knut.rognerud@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer